Hlavní obsah

Dům Na Kocandě v Praze se má začít opravovat

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě desetiletí opuštěný a mnoho desetiletí chátrající dům Na Kocandě na frekventovaném rohu ulic Kaprova, Křižovnická a Palachova náměstí v Praze spěje k opravě. Zelené sítě kryjí fasádu, aby její prvky nepadaly na chodníky. Dům změnil majitele.

Foto: Petr Janiš, Právo

Před několika lety sloužil dům Na Kocandě jako nosič nepovolené reklamy, nyní ho zakrývá síť.

Článek

Z katastru nemovitostí plyne, že dům získala společnost s omezeným ručením Nerexa, která má českého majitele a jednatele Václava Srnce. Jeho firma dům, v němž se narodil druhý český laureát Nobelovy ceny Jaroslav Heyrovský, získala za neupřesněných podmínek od firmy Stars Invest.

Ta nejprve měla lucemburské, poté italské, izraelské a nakonec nizozemské vlastníky. S domem neudělali nic, ačkoli radnice Prahy 1 hrozila, že nemovitost nechá opravit a cenu jim naúčtuje.

Poslední únorový den se nad vchodem z Křižovnické ulice v posledním patře uvolnila část římsy. „Do prostoru chodníku a části vozovky se zřítila omítka a části zdiva. Naštěstí nedošlo k poranění procházejících osob ani ke škodě na majetku,“ sdělila Právu mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Strážníci museli lidem i autům zamezit v přístupu k prostorám přilehlým k domu, včetně silnice u refýže. Úřad vlastníkovu právníkovi, jímž je Jan Balada, nařídil, ať dům okamžitě zabezpečí, a to i v jeho nepříliš hluboké části v Kaprově ulici. V pátek bylo z větší části hotovo, římsy obaleny, fasáda kryta sítí, dopravní omezení mohlo být odstraněno.

Kanceláře a byty

Dům by se měl brzy dočkat opravy, podle Blažkové se chystá dokumentace pro celkovou rekonstrukci. „Pravděpodobně v domě Na Kocandě dle posledních plánů vzniknou ve spodní části kanceláře a v horní části byty,“ popsala plány mluvčí. Praha 1 podle ní aktivitu vítá, protože podobných domů stále eviduje asi tři desítky. Zahraniční majitelé zamýšleli z domu vytvořit hotel s miniaturními pokojíky, evokujícími nevěstinec.

Dohodnout podobu rekonstrukce může být ošidné, zásadní slovo mají mít památkáři. Jak loni v dubnu upozornil projekt Oživte si barák, který promítal umělecké projekce na fasády ohrožených domů, dům Na Kocandě je od roku 1999 kulturní památkou. Prohlášen za ni byl 113 let po dokončení, což bylo ještě před asanací Židovského města.

Dům zdobí především v prostoru vstupu a schodiště štukové medailóny a figurální mytologické motivy. Schodiště nesou toskánské sloupy, podlahu zdobí dvoubarevná dlažba. Zmizelo však už původní litinové zábradlí.

Po desetiletí však na fasádě v úrovni očí dospělého člověka vydržel křídou psaný nápis, citát francouzského básníka Alfreda de Musseta. „Pochybujte, chcete-li, o osobě, která vás miluje, ale nikdy nepochybujte o lásce samé,“ napsal kdysi na fasádu domu Na Kocandě snad některý ze studentů sousední filozofické fakulty či protější Vysoké školy umělecko-průmyslové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám