Hlavní obsah

Chátrající sídliště v regionech polykají milióny

Právo, Šárka Cicvárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohatisícové panelové komplexy ve městech průmyslového severozápadu Čech polykají milióny korun. Radnice se snaží chátrající sídliště zachránit, většinou za pomoci dotací z evropských peněz.

Foto: Právo

Jedno z chomutovských sídlišť Březenecká.

Článek

Jen tak mohou zastavit nenápadný přerod obvykle okrajových částí města v sociální ghetta. A částky nejsou malé. Například Cheb se letos chystá investovat do zlepšení tváře sídlišť čtyřicet miliónů, Chomutov utratí posledních deset z celkem 263 miliónů na takzvaný integrovaný plán rozvoje.

„Tento měsíc přijímáme žádosti o další prostředky, a to v takzvané páté výzvě. Původně jsme ji vůbec nechtěli vyhlašovat, protože nám nevýhodný kurz koruny vůči euru dotaci zkrátil o čtyřicet miliónů korun a nebylo už co rozdělovat. Nakonec se však trh trochu umoudřil a máme k dispozici ještě 9,8 miliónu,“ uvedla mluvčí chomutovského magistrátu Šárka Schönová. Peníze se už několik let rozdělují vlastníkům bytových domů, a to formou dotace na opravy a zateplení. Obnovovala se také veřejná prostranství i stavěly nové chodníky.

Podobně rozdělují evropské peníze i další města. Jen v Ústeckém kraji žije v panelových domech téměř polovina obyvatel. A obvykle jim byty patří, protože města většinu bytového fondu rozprodala.

70 let a dost

Životnost panelových domů odhadují experti na sedmdesát let. Významný podíl severočeských objektů však technickým požadavkům nevyhovoval mnohem dřív. Například balkónové lodžie se v několika případech uvolnily už v polovině životnosti domu, výtahy často neodpovídají novým normám.

Téměř třetina bytového fondu ČR připadá na 1,165 miliónu bytů v panelových domech ve více než 300 sídlištích. V Chomutově v nich žije na 80 procent obyvatel. Nejvíce bytů se postavilo v letech 1966 až 1975, jejich životnost se tehdy plánovala na 30 až 40 let.

Obnova dožívajících panelových sídlišť by měla zastavit vznik sociálních ghett. Dosud v nich totiž bydlí lidé z různých sociálních skupin. Pokud se sídliště nebudou obnovovat, zůstanou v nich jen chudí, ostatní se odstěhují. V podobných případech pak v lokalitách roste kriminalita.

Sídliště jen pro chudé?

Zkušenosti s koncentrací lidí bez peněz, vzdělání a základní ohleduplnosti k sousedům sbíral například Litvínov. Napětí v sídlišti Janov, rozdmýchávané extremisty, v roce 2008 dokonce přerostlo v ozbrojené střety.

Janovský příklad města následovat nechtějí, a tak se snaží vrátit sídlištím lepší tvář. Cheb chce letos investovat do úprav a rekonstrukcí čtyřicet miliónů, a to zejména do pokračování úprav sídliště Zlatý vrch se 4,5 tisíci obyvatel.

Opraví se ulice Dvořákova, dopravu zpomalí okružní křižovatka a přibydou parkovací místa. Změny však podle místostarosty Tomáše Lindy (ODS) čekají také Skalku, Spáleniště nebo Hradčany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám