Hlavní obsah

Finanční poradna: Jaké změny na nás čekají u stavebního spoření

Není žádným tajemstvím, že stavební spoření bylo dlouhá léta nejvýhodnějším finančním produktem na českém trhu. Zlaté časy jsou již ale pomalu pryč.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pojďme si zopakovat minulost – pokud člověk ročně na své stavební spoření vložil částku osmnáct tisíc korun, dostal jako bonus státní příspěvek ve výši čtyři a půl tisíce korun. To rozhodně nebyla špatná investice. Navíc se klientovi stavební spořitelny připisoval úrok na úrovni tří až čtyř procent.

Stavební spoření ale prošlo bouřlivým vývojem. V současné době je situace taková, že se stavební spoření začíná blížit tomu, co mělo plnit již od počátku, a to financování bytových potřeb.

Stavební spoření pouze k zajištění bydlení

Stavební spoření nemělo plnit funkci výhodného investičního produktu. Spořitelny proti postupnému omezování dlouho bojovaly, nakonec jej ale nedokázaly zastavit. Důvod je jasný - v současném limitovaném státním rozpočtu je částka, kterou na spoření ročně vynakládá stát na úrovni zhruba pěti miliard korun, příliš vysoká.

Aktuální snaha vlády je využít spoření buď jako produkt k zajištění bydlení, nebo produkt k zajištění na stáří.

Přísnější při posuzování žádostí

I v případě nečerpání úvěru budou muset klienti dokládat účel. A to i v případě financování bytové potřeby, na kterou klienti vynaložili státní podporu (od roku 2011 klesla podpora na 2000 korun ročně). Peníze musí jít na věci, které prokazatelně klienti využili ve své bytové jednotce (např. kachličky, vodovodní baterie, atd.)

Vedle toho se uvažuje, zda se penzijní spoření nerozšíří na úhradu školného nebo se zde naspořené peníze převedou na účet u penzijního fondu.

K jakým změnám zatím došlo:

  • státní podpora klesla na maximálně 10 procent z uspořené částky (dříve činila 15 procent u smluv uzavřených po roce 2003, u starších smluv až 25 procent)
  • maximální částka úspor, z níž se podpora počítá, je stanovena na 20 tisíc (u smluv uzavřených do roku 2003 se počítala z 18 tisíc korun)
  • konec osvobození úroků od daně z příjmů, zdaněny jsou běžnou 15% sazbou jako úroky v bance

Na vaše dotazy odpovídá Libor Coufal z portálu www.sfinance.cz.

Koupil jsem si byt. Mám ho v osobním vlastnictví a na úhradu jsem využil možnosti hypotéky. Nastěhoval jsem se k přítelkyni, ale trvalé bydliště mám v tomto bytě. Můžu odečítat zaplacené úroky ze svých daní?
Nemůžete. V tomto případě nesplňujete podmínku definovanou zákonem. Tato podmínka říká, že daná nemovitost neslouží k bydlení vlastnímu nebo bydlení příbuzných v přímé příbuzenské linii, to znamená rodičů či dětí.
Čerpám úvěr ze stavebního spoření a zároveň i hypotéky. O kolik si můžu snížit daňový základ?
V tomto případě pro Vás platí jediné zákonné omezení. Maximální částka nesmí za rok přesáhnout tři sta tisíc korun.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám