Hlavní obsah

V Aši připravují revitalizaci dalšího sídliště

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Aši se připravují na revitalizaci sídliště Karlova-Moravská, která nemá stát podle předběžných odhadů více než dvacet miliónů korun.

Foto: MěÚ Aš – Milan Vrbata

Sídliště Karlova-Moravská v Aši má projít nejpozději v příštím roce revitalizací.

Článek

„Do přípravy projektu opravy sídliště se aktivně zapojili jeho obyvatelé, což zpracování studie prodloužilo asi o jeden rok,“ uvedl ašský starosta Dalibor Blažek (nez.). Obyvatelé dotyčného sídliště prosadili do projektu některé změny.

„Například se původně nepočítalo s obnovou sušáků na prádlo, lidé ale na nich trvají,“ uvedl starosta. Obyvatelé sídliště prosadili rovněž razantnější zásahy do zeleně.

„Změní se i umístění dětských hřišť a počet parkovacích míst,“ dodal Blažek s tím, že nyní bude vedení radnice zadávat zpracování projektové a prováděcí dokumentace. „Tak, aby byla realizace možná v příštím roce,“ doplnil první muž na ašské radnici.

„Máme k dispozici teprve studii, ale počítáme, že náklady na revitalizaci nepřekročí dvacet miliónů korun,“ pokračoval Blažek. Důraz při revitalizaci se bude klást na parkoviště a odpočinková místa.

„Počítáme ale i s obnovou veřejného osvětlení s diodami,“ poznamenal starosta. Diody by měly přinést úspory v nákladech na veřejné osvětlení, za které radnice ročně platí kolem čtyř miliónů korun.

Zastaralá sídliště

Sídliště v Aši vznikala od 60. do 90. let minulého století, přičemž investice do jejich obnovy dlouho nepřicházely. „Sídliště neodpovídají zejména kapacitou parkovacích míst, stárne v nich zeleň, obnovit je potřeba cesty a doplnit prvky občanské vybavenosti,“ podotkl mluvčí na ašské radnici Milan Vrbata.

Dosud byla v první polovině minulého desetiletí modernizována pouze plocha nejstaršího sídliště v Palackého ulici a po roce 2010 sídliště Dlouhá-Nemocniční, kde byla ve dvou etapách opravena téměř celá obslužná plocha a příjezdová komunikace s cyklostezkou. Ještě zbývá opravit parkoviště uvnitř sídliště a některé chodníky.

V následujícím období chce město Aš stejnou metodou jako u sídliště Karlova-Moravská postupovat i u dalších sídlišť.

„Zbývá nám zpracovat podklady pro tři oblasti, a to pro sídliště Příbramská-Mikulášská, sídliště Sadová a sídliště Mírová-Žižková. Pro jedno z nich bychom chtěli mít hotové podklady v příštím roce,“ doplnil Vrbata s tím, že o tom, které sídliště dostane přednost, rozhodne městské zastupitelstvo. Práce by pak mohly být na vybraném sídlišti zrealizovány v letech 2015 až 2016.

„Snahou je, aby všechna sídliště v Aši byla upravena do konce roku 2018,“ konstatoval mluvčí. Vedení města bude na investice shánět dotace. Pokud se to nepodaří, budou akce hrazeny z městských peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám