Hlavní obsah

Zdevastovaný podchod v Mostě projde další rekonstrukcí

Právo, Šárka Cicvárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severočeský Most se už potřetí chystá nasypat peníze do zdevastovaného podchodu pod tratí u tamní železniční stanice. Dosud do oprav investoval statisíce, naposledy 650 tisíc na jaře 2009. Tehdy namontoval nové osvětlení, opravil schody a vchody opatřil mříží. Nyní má být částka podstatně vyšší, a to 1,6 miliónu.

Foto: Šárka Cicvárková, Právo

Zdevastovaný podchod pod tratí u železniční stanice

Článek

Lidé z ostatních částí města reptají, peníze by se prý měly investovat tam, kde to má smysl. Most se proto rozhodl, že tentokrát investici ochrání. Do podchodu chce pouštět jen slušné lidi. A jak je pozná? Rozdá jim speciální karty, které jim vstup do podchodu otevřou.

„Každá oprava měla a má stejný cíl: nabídnout lidem možnost, aby se bezpečně dostali na druhou stranu města,“ uvedla náměstkyně primátora Hana Jeníčková (Severočeši.cz).

Podchod spojuje Most s jeho nejmenší čtvrtí – Rudolicemi. Počet rudolických obyvatel klesá už od poloviny minulého století. Část tehdejší vesnice padla za oběť výstavbě železničního a silničního koridoru. Zbytek odřízly koleje. Aby se dnešní městská čtvrť úplně nevylidnila, postavilo se spojení s Mostem, podchod.

Slušní lidé se podchodu bojí

Jenže slušní lidé zničenou podzemní cestu nepoužívají. Bojí se, že je v naprosté tmě přepadne, zbije a okrade zloděj, že si zlomí nohu v nečekaných propadlinách nebo si na botách odnesou výsledek něčího metabolismu. Dospělí, děti i matky s kočárky raději riskují život přecházením frekventovaných železničních tratí. Považují to za menší riziko než cestu podchodem.

To chce město změnit. Ve druhé polovině roku zahájí úpravy tunelu pod tratí. Přepokládá se oprava kanalizace, elektrických rozvodů a stavební práce, ale také umístění turniketů, čteček karet a také několika kamer či komunikačního zařízení s městskou policií.

Turnikety se otevřou kartou, kterou dostanou obyvatelé Rudolic zdarma. Jak projdou ti, co kartu nemají, se zatím řeší. Otevírat na dálku může například městská policie. Zvýšení bezpečí však přináší také značné omezení soukromí. Každou cestu do čtvrti zaznamenají kamery a zachytí čtečka.

Někteří obyvatelé Rudolic nápadem nadšení nejsou a opravu odmítli už v prosinci. Nevěří totiž, že se podchod podaří udržet v alespoň slušném stavu. Chtěli by nadchod, lávku pro pěší. Jenže ta by podle studie z roku 2008 stála pětatřicet miliónů.

Město věří, že bude v případě podchodu do Rudolic úspěšné, jako bylo před třemi lety při opravě podchodu u bloku 100. Za 3,2 miliónu, z toho 2,7 z EU, v této části města opravilo opěrné zdi a schodiště, vyčistilo kanalizaci či opravilo osvětlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám