Hlavní obsah

V pražské Olšanské ulici betonové truhlíky nebudou

Právo, cie

Žádné betonové truhlíky se vzrostlými akáty se v Olšanské ulici na Žižkově nakonec neobjeví. Radní Prahy 3 projekt zamítli. Kontejnery se stromy by podle nich nijak nezvýšily hodnotu veřejného prostoru. Žižkovská radnice přihlédla i k výrazně záporným ohlasům veřejnosti. Ankety se zúčastnilo 116 lidí, pro hlasovalo dvacet z nich, zbytek se vyslovil proti.

Foto: Vizualizace MČ Praha 3

Betonové truhlíky se do Olšanské ulice neprosadily.

Článek

„Hledáme jiné cesty a způsoby výsadby a obnovy zeleně a stromořadí klasickou cestou, která je sice náročnější, ale z dlouhodobého hlediska je trvalejší a méně nákladná,“ konstatoval místostarosta Ondřej Rut (ŽnS).

Vzhledem k blízkosti velkých ploch zeleně Olšanských hřbitovů a Parukářky komise pro životní prostředí označila dopady projektu na zlepšení stavu ovzduší za zanedbatelné. Upozornila také na možné vymrzání dřevin zasazených do kontejnerů nad povrchem chodníku a na budoucí náklady na odstraňování graffiti a černého výlepu plakátů z betonových ploch.

V současnosti se obec chystá na vlastní náklady dosadit stromy v pěti ulicích. Přibýt by měly na podzim v ulicích Fibichova, Velehradská, Jeseniova, Hájkova a Zelenky-Hajského.

Truhlíky se v minulosti objevily v ulicích páté části. Nakonec spíš sloužily jako odpadkové koše. Místní obyvatelé projekt natolik kritizovali, až je smíchovská radnice nechala odstranit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám