Hlavní obsah

Menší dotace od státu zlikvidují domovy seniorů

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domovy seniorů ve středních Čechách jsou v ohrožení. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) snížilo dotace pro ty domovy, které zřizuje Středočeský kraj. Těch je víc než šedesát a žije v nich kolem 2500 lidí. Dotace klesly z loňských 390 mil. na letošních 310 mil. korun.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Článek

„I v době krize budeme muset najít v již schváleném rozpočtu 80 miliónů a peníze domovům dát. Vláda špatně hospodaří a vyřizuje si účty s kraji,“ kritizoval krok MPSV středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD).

„Nedoplatí na to kraj, ale samotní lidé. Ti si celý život platí sociální a zdravotní pojištění a jim teď vláda ubírá peníze,“ dodal. Podle hejtmanova náměstka pro sociální oblast Zdeňka Syblíka (ČSSD) klesají dotace na sociální oblast už několik let.

„Letos MPSV přidělilo všem téměř sedmi stovkám organizací, které se v kraji sociálními službami zabývají, částku 623 miliónů, což je o 200 miliónů méně než před 4 lety. Problém je, že o penězích rozhoduje ministerstvo, které soukromým a církevním organizacím letos proti loňsku až několikanásobně přidalo, ale krajské organizace dostávají mnohem méně,“ uvedl Syblík.

Výrazně nižší dotace

Jmenoval například domov pro seniory v Kutné Hoře, který vloni dostal 17,5 miliónu, ale letos jen 9 miliónů, domov pro zdravotně postižené ve Vyšším Hrádku měl vloni 23,5 miliónu a letos musí vystačit s 10 milióny nebo domov v Kamýku nad Vltavou byl dotován částkou 3,5 miliónu, ale letos jen 1,5 miliónu korun.

„Ceny energií rostou, zvyšuje se DPH, rostou všechny ceny za pobyt seniorů. Naopak ministerstvo rok od roku snižuje dotace. Pro většinu zařízení je to likvidační,“ uvedl Syblík. Přitom o místa v domovech seniorů je nouze, kraj eviduje 3500 žádostí. A bez dotací se domovy nemohou uživit.

„Náklady na jednoho člověka dosahují 20 tisíc korun, ale senioři mohou z důchodů přispět částkou 6 až 7 tisíc měsíčně,“ počítal Syblík.

Podle sdělení MPSV bude komise o definitivní podobě dotací jednat v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám