Hlavní obsah

Přírodní koupaliště na Doubravce v Plzni dostalo zelenou, čeká se na peníze

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt originálního přírodního koupaliště v plzeňské čtvrti Doubravka získal v těchto dnech územní rozhodnutí. Pokud zaboduje i u úředníků rozdělujících unijní peníze, budou se moci lidé vykoupat v soustavě umělých tůní snad už příští léto.

Foto: Vizualizace archiv města

Doubravecké koupaliště má vzniknout na pravém břehu Úslavy.

Článek

„Příslušný dotační titul by měl být vyhlášený v nejbližší době,“ řekl Právu doubravecký starosta Michal Chalupný (ČSSD). Odhad nákladů činí zhruba 8,5 miliónu korun bez DPH, Brusel by je mohl zaplatit až z pětadevadesáti procent.

„Pokud by vše klaplo, začneme se stavbou ještě letos a areál bude připravený na sezónu roku 2014. Když dotace nepřijde, projekt realizovat nebudeme, máme před sebou zásadnější investice,“ podotkl Chalupný.

Rekreační zóna se má rozkládat na pravém břehu řeky Úslavy mezi Rokycanskou a Lobezskou ulicí, na nyní zanedbaných městských pozemcích. Ty by se měly proměnit ve dvouhektarový park anglického stylu, jehož součástí budou čtyři jezírka – jedno velké určené ke koupání se skoro třímetrovou hloubkou a tři menší. Jejich celková výměra přesáhne tři sta metrů čtverečních a zadrží až osm tisíc kubíků vody.

„Tůně budou mít z převážné části přírodní charakter,“ doplnil starosta, podle něhož koupaliště v obvodu citelně chybí. Naposledy fungovalo na Lopatárně, to ale bylo v devadesátých letech – tamní venkovní bazén stál na soukromých pozemcích a teď jsou tam jen ruiny. Všechny tři ostatní velké městské části své plavecké areály mají.

V navrženém parku se počítá s vybudováním hřiště na pétanque i s instalací hravých vodních prvků, jako je Archimedův šroub, soustava dřevěných korýtek nebo vodní kolo.

Podobné atrakce plánuje v budoucnu na Božkovském ostrově u řeky Úslavy i plzeňský obvod Slovany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám