Hlavní obsah

Varhany v pražském kostele sv. Ludmily stále čekají na opravu

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kostele sv. Ludmily stojícím na pražském náměstí Míru není příliš nálada na velké oslavy, přestože letos je zde tento krásný kostel už sto dvacet let. Od roku 2008 shání peníze na opravu vzácných původních varhan.

Foto: Petr Janiš , Právo

Peníze na záchranu varhan žádá starostka Prahy 2 i po ministerstvu kultury.

Článek

Farnost vybrala 900 tisíc korun, ale chybí ještě sedm miliónů. Přitom historické varhany v kostele sv. Ludmily jsou podle soudu domácích i zahraničních odborníků jedním z umělecky a historicky nejcennějších nástrojů v Česku. Tyto varhany postavil Emanuel Štěpán Petr na konci 19. století a jsou jeho jediným dochovaným a hrajícím velkým původním dílem.

Podle varhanice jsou ale v tak špatném stavu, že má občas strach, že celá skříň spadne. Veřejné sbírky a charitativní koncerty však zatím nepřinesly potřebnou finanční injekci.

„V roce 2008 bylo založeno občanské sdružení, které vyhlásilo sbírku. Za tři roky se podařilo vybrat přes 700 tisíc korun. Pak byla vyhlášena druhá, ze které přibylo víc než 200 tisíc korun, ale ta byla předčasně ukončena v prosinci, protože dobrovolnice, které občanské sdružení vedly, odvolaly jiné povinnosti,“ řekl Právu farář kostela Stanislaw Boguslaw Surma s tím, že generální oprava si vyžádá celkem zhruba 8 miliónů korun.

„Vybrané peníze musíme použít do roku 2014, takže i tak musíme začít s opravou, která se tak místo dvou let, kdy by se varhany opravovaly najednou, může protáhnout i na pět, kdy se bude s rekonstrukcí postupovat po jednotlivých patrech,“ dodal farář.

Finanční pomoc 

Do věci se vložila i starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS), která zároveň zastává pozici poslankyně a minulý týden poprvé jednala s ministerstvem kultury, které dává prostředky na opravu kulturních movitých památek.

„Městská část nemá ve svém rozpočtu finance, aby se mohla sama zapojit, a tak se starostka Jana Černochová snaží najít jiný způsob, jak této dominantě Prahy 2 pomoci. Na schůzce starostky a zástupců církve s představiteli ministerstva kultury však už padl slib finanční pomoci. Nyní se prozkoumávají možnosti a její konkrétní výše bude stanovena až po dalších jednáních,“ sdělila Právu Ilona Chalupská z kanceláře starostky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám