Hlavní obsah

Finanční poradna: Je nyní výhodné refinancovat hypotéku?

Končí vám v blízké době fixace vaší hypotéky? Pokud ano, bylo by vhodné zauvažovat o refinancování stávající hypotéky. Podmínky hypoték se totiž mění a úrokové sazby v posledních letech stále klesají.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V prosinci klesly úrokové sazby na své minimum, jejich výše se v současnosti pohybuje okolo 3,25 procenta. Není výhodnější doby na zařízení hypotéky nebo refinancování té stávající.

Refinancování můžete řešit jak s bankou, kde máte hypotéku sjednanou, tak i s novou bankou. Většina bank nechce přicházet o své klienty, a proto se vám pokusí nabídnout srovnatelnou nebo dokonce lepší nabídku, než vám nabízí konkurence.

Nejjednodušší formou, jak najít nejvýhodnější nabídku, je porovnání hypoték či refinancování hypotéky na internetu. Například na stránkách www.sfinance.cz můžete podle vašich požadavků srovnat většinu poskytovatelů hypoték na českém trhu.

Refinancováním můžete každoročně ušetřit několik tisíc korun. Průměrná výše hypotéky je nyní okolo 1,5 miliónu korun, a jestliže máte úvěr od roku 2010, pohybuje se vaše měsíční splátka na úrovni 10 tisíc korun s úrokovou sazbou 5,3 procenta. Nyní s úrokovou sazbou okolo 3,3 procenta můžete docílit snížení své měsíční splátky přibližně o 1500 korun měsíčně, což při fixaci na tři roky může činit úsporu až 54 tisíc korun.

Nesmíte ale zapomenout vypovědět smlouvu u vaší stávající banky v dostatečném předstihu. Ideální je začít řešit změnu půl roku před skončením fixace úrokové sazby. Důležité je také si prostudovat podmínky. Většina bank si strhává poplatky ve výši pěti až deseti procent z předčasného splacení úvěru, což by se ve většině případů nevyplatilo.

Na vaše dotazy odpovídá Lucie Vydrová z portálu www.sfinance.cz.

Je možné uhradit celou výši hypotéky najednou?
Ano, je to možné. Tuto finanční operaci je nejlepší provádět v době fixace, jelikož vám nebude banka účtovat poplatky za předčasné splacení. V případě, že chcete splatit celou hypotéku mimo toto období, bude vám banka účtovat poplatek podle platného sazebníku. Poplatky se pohybují okolo 10 procent z předčasně splacené jistiny.
Před třemi roky jsem si vzala hypotéku na 25 let. Bylo by možné ji nyní prodloužit na více let, aby se mi zmenšila měsíční splátka?
Prodloužení splatnosti je určitě možné, jen splatnost nesmí přesáhnout 70 let vašeho věku. Jelikož se jedná o změnu na úvěrové smlouvě, bude po vás chtít banka poplatek za dodatek. Proto je výhodnější provést změnu v době, kdy vám bude končit fixace. Další možností je na konci fixace celý váš úvěr refinancovat. Buď u stávající banky, nebo u nové, která by vám v dnešní době mohla nabídnout lepší podmínky.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám