Hlavní obsah

Horažďovice stále věří v domov pro seniory

Právo, Jan Švábek

Ani po dvaceti letech čekání Horažďovice nepohřbily projekt na výstavbu nového domova pro seniory. V současnosti se město obrátilo na analytický útvar renomované banky, který má vypracovat možné řešení záměru.

Foto: archív Horažďovice

Vizualizace nového domova důchodců v Horažďovicích

Článek

„U banky objednáváme posouzení celého projektu. Experti budou zjišťovat vývoj sociální situace, budoucí možnou obsazenost, vhodný počet lůžek, formu instituce a budou hledat soukromého investora. Banka by celou věc finančně kryla a bylo by v jejím zájmu, aby byl projekt životaschopný,“ řekl starosta Horažďovic Karel Zrůbek (ČSSD).

Pokud by analytici dokázali, že stavba i fungování domova pro seniory jsou reálné, radnici bude čekat jedna z nejvyšších investic v historii města. Cena stavby je odhadována na 150 miliónů korun, většinu z této částky by musel zaplatit soukromý subjekt.

Město již dříve s několika investory jednalo, ale neúspěšně. „Vždy bylo podmínkou, že pokud se zařízení neufinancuje, černý Petr zůstane v rukou města,“ vysvětluje Zrůbek. Takový scénář je v současnosti pro horažďovickou radnici nepřijatelný.

Státní rozpočet stavbu nepodpoří

V úvahu nepřichází ani dotace, vhodný titul nyní totiž neexistuje. Horažďovice sice před dvěma lety žádaly o státní dotaci, ale tehdejší ministr financí Eduard Janota žádost vzhledem ke stavu veřejných peněz odmítl. Dnes je téměř jisté, že stát v dohledné době projekt opět nepodpoří.

„Vzhledem k návrhu státního rozpočtu na příští rok je výstavba domova nereálná,“ sdělila Táňa Kozelková z ministerstva práce a sociálních věcí. Ministerstvo v současnosti více podporuje individuální péči než vznik nových společných zařízení.

Nový domov důchodců by doplnil současný areál Nemocnice následné péče. Od zařízení si město slibuje vedle jeho sociální funkce také vznik několika desítek nových pracovních míst.

Na Prácheňsku, jehož nedílnou součástí Horažďovice jsou, podobné zařízení podle současného komunitního plánu postrádá 15 z 37 obcí v mikroregionu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám