Hlavní obsah

Nákladové nádraží Žižkov v Praze se potřetí stalo památkou

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budova Nákladového nádraží Žižkov byla prohlášena za kulturní památku. Rozhodnutí o tom vydalo minulý týden ve čtvrtek již potřetí ministerstvo kultury. Předchozí verdikty napadl vlastník areálu, jímž jsou České dráhy.

Foto: Petra Hanušková , Právo

Článek

A mohou to učinit znovu. „Právě vydané rozhodnutí dosud není pravomocné – účastníku řízení běží lhůta patnáct dnů, v níž může podat rozklad,“ uvedl Jan Vondryska z ministerstva kultury. To na nádražní budově ocenilo architektonické i urbanistické řešení ze 30. let, půdorys ve tvaru písmene U.

„Vytříbený cit tvůrců pro kvalitní detail se uplatňuje i ve vnitřních prostorách, včetně dochovaných prvků technologického vybavení,“ uvedl Vondryska.

Radní Prahy 3 Matěj Stropnický (SZ), který zastupuje sdružení Tady není developerovo, si myslí, že ministerstvo ani jinak rozhodnout nemohlo. „Ani po případném odvolání tomu znovu nebude jinak. Památkou je budova nádraží zcela jednoznačně,“ uvedl Stropnický.

O zbourání nádraží usilovala zejména developerská společnost Sekyra Group kvůli svému projektu nové čtvrti kolem nové silnice na místě budovy. Developer tvrdil, že pro budovu už není využití. To však odpůrci demolice striktně odmítají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám