Hlavní obsah

O nejmenší byty je zájem na jihu Čech

Právo, (zr)

Nejmenší byty si v ČR pořizují obyvatelé Jihočeského kraje. Průměrná výměra tamních bytů koupených ve třetím čtvrtletí letošního roku dosáhla 57,9 metru čtverečního, když celostátní průměr byl 63,5 metru.

Foto: Šárka Cicvárková, Právo

Nejmenší byty si v ČR pořizují obyvatelé Jihočeského kraje.

Článek

Na hypotéku si Jihočeši půjčovali v průměru 1,52 miliónu korun, tedy podobně jako například lidé žijící v Jihomoravském kraji. Vyplývá to ze statistiky ministerstva pro místní rozvoj a hypoindexu společnosti Fincentrum.

Znatelně menší než celostátní průměr byly na jihu Čech i zakoupené rodinné domy s celkovou průměrnou výměrou 134 metrů čtverečních. Na bydlení si v uplynulém čtvrtletí Jihočeši půjčili 1,41 miliardy korun, přičemž nejvíce, téměř 35 procent, od Hypoteční banky.

„V jižních Čechách trvá zájem o výstavbu rodinných domů, a to především ve větších městech. Také proto přetrvává zvýšený zájem o stavební zainvestované pozemky, ale také o netypické stavební i nezasíťované parcely v klidových lokalitách,“ řekl ředitel českobudějovické pobočky Hypoteční banky Jiří Císler.

U bytů je podle něj na trhu zvýšený zájem o byty o rozloze 60 až 80 metrů čtverečních ve zděné výstavbě staré pět až 20 let s parkovacím stáním nebo garáží. Takových bytů je však v regionu k dispozici minimum. V uplynulých letech se nejvíce prodávaly byty 2+kk s výměrou přibližně 60 m2 a právě tyto byty jsou v Jihočeském kraji populární i nyní.

Zajímavostí Jihočeského kraje je podle mluvčí Hypoteční banky Kateřiny Krásové fakt, že lidé, kteří si zde berou hypotéku, mají k dispozici velký podíl vlastních finančních prostředků. Na místním trhu tak převládají hypoteční úvěry do 70 procent zástavní hodnoty nemovitosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám