Hlavní obsah

Na místě sirkárny v Sušici má vyrůst obchodní centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obchodní centrum za 200 miliónů korun by mohlo do konce roku 2014 vyrůst v Sušici na území bývalé sirkárny. Investor počítá s vytvořením dvou stovek pracovních míst. Stavbu však ještě mohou zarazit sušičtí zastupitelé.

Foto: Fuertes Development

Vizualizace obchodního centra, které by mohlo spatřit světlo světa již v průběhu roku 2014.

Článek

„Centrum plánujeme postavit na pozemcích bývalé sirkárny, tedy v místech, kde v současné době stojí chátrající budovy, pro něž není žádné využití, neboť by musely být nejprve zrekonstruovány, což by si vyžádalo nemalé finanční i časové náklady,“ sdělil Zdeněk Přichystal, jednatel developerské společnosti Fuertes development, která projekt připravuje.

Celková prodejní plocha by měla dosahovat pěti tisíc metrů čtverečních. Kromě obchodů s potravinami a dalším sortimentem by v prostorách centra měla vyrůst velká pobočka České pošty. Investor rovněž počítá s vybudováním 250 parkovacích míst. Sušičtí zastupitelé už projekt diskutovali. Jejich názory nejsou úplně jednoznačné. Lze mezi nimi najít zastánce stavby, ale také odpůrce. Přesto, že by obchodní centrum mělo vyrůst na soukromém pozemku investora, zastupitelstvo může do celé situace výrazně promluvit. V přípravě je totiž nový územní plán města.

„O novém územním plánu budou v prosinci rozhodovat zastupitelé. Po legislativních krocích by se mohlo postoupit k tomu, že by se dal záměr investora teoreticky zastavit, omezit nebo pouze přeřešit,“ řekl Právu starosta Sušice Petr Mottl (ODS), podle kterého město není v pozici, že by si mohlo vybírat z více záměrů, jak areál bývalé sirkárny využít.

„Z mého pohledu je pozitivní to, že by zmizel areál, kde jsou dnes chátrající a polorozpadlé budovy,“ uvedl Mottl a vzápětí dodal, že někteří zastupitelé varují před omezením drobných živnostníků a místních podnikatelů. Investor, mezi jehož klienty patří například Tesco, Interspar, Okay nebo Lidl, však podobný scénář odmítá.

„Ve městě již dlouhou dobu působí několik velkých obchodních řetězců a menší obchodníci jim zdatně konkurují. Nevidíme důvod, proč by plánované obchodní centrum mělo tuto situaci nějak zásadně změnit,“ uzavřel Přichystal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám