Hlavní obsah

Prázdných kanceláří bude v Praze přibývat

Praha

Objem prázdných kancelářských prostor se bude v Praze pravděpodobně od konce příštího roku a v roce 2014 zvyšovat. Příčinou je nárůst nové výstavby.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pesimistický scénář počítá s růstem neobsazenosti až ke 14 procentům z celkové výměry moderních kanceláří v metropoli. Na tiskové konferenci to v úterý řekl vedoucí oddělení kancelářských pronájmů poradenské společnosti CBRE Bert Hesselink.

Neobsazenost kanceláří už vykázala růst ve třetím čtvrtletí. Bez nájemce bylo 337 500 metrů čtverečních kanceláří, tedy asi 12 procent moderních administrativních ploch, sdělilo sdružení poradenských firem Prague Research Forum. CBRE očekává, že od konce letošního roku zhruba do třetího čtvrtletí bude neobsazenost klesat, pak se ale trend obrátí.

Některé starší kancelářské budovy budou muset majitelé v této situaci rekonstruovat, aby byly pro nájemce atraktivnější, soudí Hesselink. "Některé kancelářské budovy budou pravděpodobně přestavěny na residenční projekty," dodal odborník.

V období mezi červencem a koncem září se v hlavním městě objem pronajatých kanceláří snížil. Vlastníci administrativních budov pronajali meziročně o 11 procent kanceláří méně, mezičtvrtletně trh klesl o 38 procent. Na 36 procent pronájmů navíc tvořily obnovené smlouvy stávajících nájemců.

Proti období před rokem 2009 kanceláře už téměř nepoptávají firmy ze zahraničí, které do Česka rozšiřují, nebo přesouvají podnikání, řekla vedoucí průzkumu CBRE Jana Prokopcová. Nic se na to pravděpodobně nezmění, dokud se Česká republika a celá Evropa nevrátí zpět k hospodářskému růstu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám