Hlavní obsah

Kostel svatého Mikuláše v Bílovci je zase kompletní

Právo, Jiří Tomaškovič

Dominanta Bílovce, kostel svatého Mikuláše, je opět kompletní. Kostelní věž už zase zdobí pozlacená báň, kterou v úterý dopravilo nahoru šedesátimetrové rameno jeřábu.

Foto: Jiří Tomaškovič , Právo

Novou báň na věž kostela sv. Mikuláše v Bílovci vyneslo šedesátimetrové rameno jeřábu.

Článek

Oprava kulturní památky je tak přibližně v polovině. Dokončena má být na jaře příštího roku. „Příprava k vyzdvižení báně zabrala asi hodinu a půl. Samotné zvedání a usazení je už především věc šikovnosti jeřábníka,“ uvedl Vladimír Horák z jeřábnické firmy. Báň se zvedala ve dvou kusech, přímo nahoře na věži ji pak smontovali tesaři.

Do Bílovce vyrazila jeřábnická firma z Olomouce už podruhé, první pokus museli minulý týden odvolat. „Foukal silný vítr, bylo to nebezpečné. Pokus číslo dvě už proběhl bez komplikací, nevadil ani déšť,“ doplnil Horák.

Práce na opravě kostelní věže začaly na přelomu června a července letošního roku. Kromě kompletní výměny báně věže kostela včetně nové krytiny zahrnují i rekonstrukci elektroinstalace, výměnu schodišť, obnovu vnitřních i venkovních omítek a další související práce.

„Práce nás čeká ještě dost. A vzhledem k tomu, že nás potkalo několik zdržení, se termín dokončení o něco málo posune,“ řekl Právu starosta Bílovce Petr Klimek (Bílovecká patnáctka). Po dokončení prací bude věž kostela zpřístupněna veřejnosti. „Proto se například opravovalo vnitřní schodiště nebo ochozy pod bání. Opravujeme také zábradlí, které ochoz lemuje,“ doplnil Klimek.

Tajemství schránek 

V pondělí 12. listopadu se do věže kostela vrátí také schránky, které v červenci dělníci z věže snesli dolů. Po jejich otevření si mohli prohlédnout dokumenty a artefakty přibližující život v Bílovci na počátku 20. století. „Schránky, které byly ve věži uzavřeny před 87 lety, obsahovaly mimo jiné bankovky v hodnotě jedné miliardy a 51 miliónů říšských marek. Kromě toho tam byly i rakouské koruny, ruské ruble, italské, francouzské a polské mince,“ přiblížil bílovecký kronikář Zdeněk Kuchta.

Dokumenty a fotografie do věže schovají i současní vládcové města. „Budou tam písemnosti připomínající rekonstrukci kostela, chceme tam dát také zmínku o tom, co se nyní ve městě děje. Kteří ředitelé jsou v místních školách, jací zastupitelé právě v tomto období pracují v Bílovci. Budou tam i zprávy o událostech, které se v minulých desetiletích v našem městě udály,“ prozradil bílovecký starosta.

Celkové náklady stavebních prací činí necelých pět miliónů korun. Výše dotace je 85 procent nákladů. Zbývající peníze doplatilo město ze své pokladny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám