Hlavní obsah

V Karlovarském kraji se staví více bytů

Karlovy Vary

Po období krize, která se projevila i ve stavebnictví, začínají snad opět lepší časy. Mírný trend oživení je vidět například v Karlovarském kraji, kde se začalo stavět 322 nových bytů, meziročně o 7,3 procenta více. Lidé měli zájem hlavně o individuální bydlení v rodinných domcích.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Méně bytů se ale v regionu v prvním pololetí dokončilo, meziročně přibližně o 21 procent. Kromě domků a obytných domů se začaly stavět nebo byly předány byty v různých přístavbách. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Nejvíce bytů se v Karlovarském kraji od ledna do konce června začalo stavět v rodinných domech, bylo jich 174. V bytových domech začali investoři budovat 76 bytů. V domcích pak bylo dokončeno 170 bytů, v domech to ale bylo jen osm nových bytů. Mezi lokality, kde mají lidé zájem o stavění rodinných domů, patří například Staré Sedlo nebo Dolní Rychnov na Sokolovsku a také Hory a Jenišov u Karlových Varů. O přípravu pozemků se snaží developeři rovněž na dalších místech regionu.

V počtu zahájených staveb patřilo v prvním pololetí první místo Karlovarsku se 184 novými stavbami. Z toho bylo 101 rodinných domků a 47 bytů se začalo stavět v obytných domech. Dokončeno tu bylo 116 bytů, z toho 83 v domcích. Na Chebsku začaly stavby 116 nových bytů, v domcích jich bylo z tohoto počtu 54. Stavebníci dokončili 73 bytů, z toho 53 v domcích. Na Sokolovsku se začalo stavět od ledna do června 22 bytů a 19 z nich bylo v domcích. Dokončeno bylo 48 bytů; v domcích jich bylo 34, zbytek ve větších domech.

Vývoj v Karlovarském kraji odpovídá současnému trendu v Česku, kde rovněž v prvním pololetí převládaly zahájené stavby bytů v rodinných domech. Z 12 547 zahájených staveb jich bylo v domcích 6969. Počet nových staveb ale meziročně klesl o 12,3 procenta. V dokončených stavbách byl vývoj opačný, 13 049 nových bytů znamenalo meziroční zvýšení o 13,4 procenta. Znovu převládalo bydlení v rodinných domcích, vzniklo v nich 7514 bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám