Hlavní obsah

Prodej bytů v centru Prahy vzbuzuje pochybnosti

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes prázdniny mohli podávat nabídky na koupi 44 obecních bytů v Praze 1 i lidé, kteří zde trvale nežijí. Jen málokdo o tom věděl.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Radnice červnové rozhodnutí zastupitelů s podrobnými podmínkami včetně složení kauce ve výši až 1,5 miliónu korun představovala na zvláštním webu. Někteří uchazeči si na průběh výběru stěžují. Nerozhodovala prý jen nabídnutá cena, ale často formality. Píše to ve svém dopise zastupitelům Petr Procházka, který se spolu s dalšími dvěma zájemci ucházel o byt v ulici Karolíny Světlé. Právu se podařilo zmíněný dopis získat. Ačkoli další podmínky splnil, jeho nabídku komise vyřadila kvůli nedostatečným škrtancům na prázdných papírech.

„Vždy jsem přeškrtal jen úplně nepopsané stránky, nicméně části nepopsaných stran jsem nepřeškrtal, ovšem toto není řádný důvod k vyřazení nabídky,“ píše v dopise Procházka, který komisi nabízel, že před ní příslušné čáry doplní. Škrtat už mu ale nedovolili, vypadla i druhá ze tří nabídek.

„Toto vyřazení jen potvrzuje, že byt byl pro někoho předem určen,“ napsal Procházka. S verdiktem komise nesouhlasil a obrátil se i na antimonopolní úřad. Ten mu sdělil, že přílišná formálnost požadavků nemá být důvodem pro vyřazení uchazeče. Procházka tak doufá, že se mu na říjnovém jednání podaří přesvědčit zastupitele Prahy 1 o neférovém přístupu.

Starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) pochybnosti odmítl. „Rozhodnutí komise bylo přísné, ale oprávněné z hlediska zadání,“ řekl Lomecký. Prodej bytů podle zadání schváleného zastupiteli nemá podle něho podobu výběrového řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Radnice například nepožadovala co nejvyšší cenu, ale cenu odpovídající, a proto se byty nenabízely právnickým osobám. Zájemce měl vedle složení kauce doložit, jaký má vztah k Praze 1, tedy že je schopen „ fungovat jako občan Prahy 1, ne jako spekulant“. Záleželo jak na momentálním dostatku finančních prostředků, tak na odpovídajícím příjmu pro splátky hypoték a úvěrů.

Podivné podmínky prodeje

Opozice podmínky kritizovala jako zmatečné, konkrétně třeba povinnost prokazovat, že kauce dorazila na účet městské části. O bytech přitom bylo zveřejněno jen málo informací.

„Podmínky jsou nastaveny tak, aby vyloučily co největší okruh lidí a zároveň co nejvíce snížily cenu pro zasvěcené,“ konstatoval v červnu zastupitel Filip Pospíšil (SZ). Divil se smyslu náhlé akce, zda je třeba zalátat díru v rozpočtu či co.

Lomecký prodej bytů hájí z hlediska výnosu. V říjnu se bude rozhodovat o prodeji 35 ze 44 bytů. Radní podle Lomeckého očekávali výnos asi 90 miliónů, pokud se zvolené byty prodají, radnice získá přes 150 miliónů korun. Někteří zájemci prý nabídli za metr čtvereční i více než sto tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám