Hlavní obsah

V pražských Bohnicích roste nové obchodní centrum

Právo, Lucie Fialová

Centrum Krakov, které vyrůstá v pražských Bohnicích, přivítá první návštěvníky v říjnu 2013.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Výstavba Centra Krakov začala v polovině července.

Článek

„Jsme měsíc od dokončení skeletu. Budeme schopní dům před zimou zavřít, aby se mohlo pracovat vevnitř,“ popsal v úterý při slavnostním poklepání základního kamene současnou fázi výstavby zástupce vlastníka budovy Martin Kubišta.

Nové obchodní zařízení v Lodžské ulici, které nahradilo starý omšelý areál z roku 1980, nabídne 13 tisíc metrů čtverečných obchodních ploch a podzemní parkoviště.

Obyvatelé sídliště na severu metropole se dočkají např. supermarketu, drogerie, investor klade velký důraz na služby. Ve třetím podlaží vznikne rychlé občerstvení a restaurace. Chybět by neměla třeba bowlingová herna. Investor také opraví spojovací lávku přes Lodžskou ulici a převezme nad ní správu. Můstek vede do druhé části areálu, ve kterém sídlí mj. pošta. Této strany se práce ale nijak nedotknou. Poště chybějí peníze na rekonstrukci.

Práce běží podle plánu. „S demolicí bylo víc práce, než jsme čekali. Ukázalo se, že podklady nepřesně popisovaly, jak masivně je objekt vybetonován. Pochází z doby, kdy se s betonem příliš nešetřilo, bylo těžké ho rozkrájet,“ přiblížil Právu Kubišta. Ujistil, že nepůjde o žádný gigantický obchodní dům, který by přitáhl lidi v autech z daleka. Nabídka směřuje do nejbližšího okolí.

Snad se probudí i ostatní majitelé

Starosta Prahy 8 Jiří Janků (ODS) doufá, že rekonstrukce Krakova za tři čtvrtě miliardy korun probudí i ostatní majitele nákupních center v Bohnicích a že i oni konečně zváží, zda naprosto nevyhovující a chátrající objekty nezkulturnit a neuvést do stavu, kdy by přilákaly zákazníky. Areály vznikaly v 70. letech minulého století, tedy stejně jako okolní paneláky, a dnes dospěly do stadia, kdy některé z nich ohrožují zdraví lidí.

Třeba v nedaleké Odře opadávají části omítky. Neutěšenou situaci už začal řešit stavební odbor Prahy 8, který má různé páky na vlastníka, například pokuty. „Jsem rád, že desetitisíce lidí budou mít možnost navštěvovat odpovídající moderní centrum,“ poznamenal Janků ke Krakovu.

Hana Maňáková, která bydlí v jednom z paneláků a ve starém Krakově 15 let provozovala trafiku, se na nové obchody těší. Místo si změny podle ní určitě zaslouží, dlouho se tam vůbec nic nedělo, řekla Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám