Hlavní obsah

Praha 2 zahájí prodej svých bytů

Právo, Petr Janiš

Pravidla pro prodej obecních bytů v Praze 2 se změnila. Přes nesouhlas přítomné veřejnosti a opozice schválili koaliční zastupitelé ODS, TOP 09 a Strany zelených nový metodický pokyn pro znalce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejnižší cena obecního bytu má činit 22 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena se má pohybovat kolem 27 tisíc korun. Pravidla prodeje se diskutují od voleb.

Rovné podmínky při prodeji obecních bytů podle místostarosty Jana Vaňka (ODS) nastavit nelze. Znalci mají postupovat metodou součtu cen bytových a nebytových jednotek v domě k prodeji, která se pak rozpočte na jednotlivé partaje v závislosti na obývaném podlaží. „Ano, dosud to nebylo používáno,“ řekl Vaněk s tím, že výsledná cena se v případě bytů obsazených se smlouvou na neurčito sníží při vynásobením koeficientu 0,6.

Takový způsob kalkulace odmítli opoziční Občané za spokojené bydlení (OSB).

„Odporuje to obvyklým postupům uplatňovaným jinde, i dosavadní praxi Prahy 2,“ uvedl Jaroslav Šolc (OSB). Odhad domu podle něho musí být jednoznačně proveden jako odhad celku.

Neprodáte, dostanete slevu

Radní Michal Uhl (SZ) upozornil, že lidé si mohou objednat oponentní posudek k výsledku práce radničního znalce. Existuje také systém slev podle dispozičního práva. K závazku neprodat byt po určitou dobu se váže sleva.

„Pokud se někdo rozhodne být v nemovitosti nastálo, zadá 10 let a má slevu 30 %. Považuji to za velmi pozitivní,“ řekl Uhl. Snížila se také velikost podlahové plochy domu jako nutná podmínka prodeje z 80 na 70 %.

Zastupitelka Klára Samková (TOP 09) připomněla, že obyvatelé obecních bytů tvoří 16 % ze všech, kteří bydlí v Praze 2. Podle ní není fér, aby nájemníci obecních bytů byli zvýhodněni. „Uvědomte si, že této ceny se snažíte dosáhnout na úkor 84 % spoluobčanů,“ prohlásila Samková. Od přítomných sklidila vlnu nevole. „Sama jste privatizovala byt za 5 tisíc za metr čtvereční,“ zaznělo z lavic pro veřejnost.

Ta si stěžovala na neustálé změny pravidel a pokynů na radnici, přičemž minulé privatizační vlny byly pro lidi mnohem výhodnější. Nyní radnice odmítá prodat v celku domy s nebytovými prostory, z nichž má roční výnos vyšší než 400 tisíc korun. „Řekli jsme, že chceme privatizovat jako dům, a to jste v květnu změnili. Nemáme prostor pro kompromisy, když nám jen řeknete, co vy chcete,“ upozornila Kateřina Veselá, která už čtyři desetiletí bydlí na Vinohradské třídě. Kdyby byt mohla privatizovat jako jiní v 90. letech, byla by podle svých slov „dávno někde jinde“.

Místostarosta Otto Schwarz (TOP 09) řekl, že v žádném zákoně není zakotven nárok nájemníků na koupi bytu, samospráva je vázána jen zákonem o obcích. „Je to skutečně vztah nájemce a nájemníka, prodávajícího a kupujícího,“ oznámil lidem Schwarz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám