Hlavní obsah

V Plzni staví nový areál lékařské fakulty

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Startuje stavba nového plzeňského komplexu Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. První část rozsáhlého kampusu, který vyroste na holém prostranství vedle fakultní nemocnice, začne sloužit dvěma tisícovkám studentů v roce 2014.

Foto: Vizualizace AS Projekt

Tak bude vypadat nový kampus lékařské fakulty v Plzni. Zvýrazněné budovy vyrostou v první etapě.

Článek

„V první etapě vzniknou tři budovy,“ řekl Právu koordinátor projektu Libor Kočí. Nejvyšší sedmipodlažní objekt bude sloužit pro pět teoretických ústavů fakulty. „Ty se budou i nadále věnovat především výuce,“ sdělil děkan Boris Kreuzberg.

Další dvě stavby obsadí experimentální laboratoře nového biomedicínského centra, v němž najde postupně uplatnění na sto deset odborníků. Výzkum bude zaměřený na náhrady a regeneraci orgánů. „Prioritně bude zkoumána problematika související se selháním funkce ledvin, s víceorgánovým selháním u kritických stavů a s postižením jater a cév,“ upřesnil Martin Matějovič z 1. interní kliniky lékařské fakulty v Plzni.

První etapa bude stát přes šest set miliónů korun. „Budovy vyjdou na 212 miliónů, zbytek padne na přístrojové vybavení, mobiliář, mzdy i provozní výdaje určené na rozjezd výzkumného centra,“ zrekapituloval Kočí. Na stavbu se podařilo získat dotaci ve výši zhruba 470 miliónů korun, zbytek hradí stát a univerzita.

Předminulý týden podepsal rektor Univerzity Karlovy smlouvu se zhotovitelem. „Práce začnou ještě v průběhu září a stavba skončí na jaře roku 2014,“ doplnil Kočí.

V druhé etapě by měly vzniknout budovy pro další ústavy fakulty i potřebné zázemí, od děkanátu po menzu. „To je výhled a kdy se jej podaří uskutečnit, není jasné. Odhadem půjde o další stamilióny korun a ty zatím nejsou,“ uzavřel Kočí.

Letitý problém

Lékařská fakulta v Plzni sídlí od svého založení před sedmašedesáti lety v historických památkově chráněných objektech, některé byly původně určené k jiným účelům a dispozičně nevyhovují požadavkům na moderní výuku a výzkum.

O stavbě nového kampusu vedle nemocnice se mluví už čtyřicet let, věci se daly do pohybu až na počátku tisíciletí, kdy se díky vstřícnosti města podařilo odkoupit příslušné pozemky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám