Hlavní obsah

Ve vojenském újezdu Hradiště vyroste poutní kostel

V západní části vojenského újezdu Hradiště v okrese Karlovy Vary vyroste architektonicky ojedinělá stavba - poutní kostel svatého Archanděla Michaela. Základní kámen kostela bude položen a slavnostně požehnán za účasti ministra obrany Alexandra Vondry a kardinála Dominika Duky v neděli 26. srpna v pravé poledne.

Foto: Ministerstvo obrany ČR

Vizualizace podoby kostela

Článek

Kostel svatého Michaela, který je patronem vojáků, výsadkářů a bezpečnostních sil, bude sloužit veřejnosti jako cíl církevních poutí a jako místo určené k vojenským ekumenickým mším.

Iniciátorem projektu na obnovení duchovního místa v krajinné oblasti západních Čech se stal „Spolek pro stavbu poutního kostela v Doupovských horách“, který vznikl v roce 2011.

Foto: Ministerstvo obrany ČR

Vizualizace - pohled zevnitř

Základní kámen pochází ze zdiva kostela Nanebevzetí Panny Marie, který stál na horním konci náměstí zaniklého města Doupov. První písemná zmínka o kostelu pochází již z poloviny 14. století. Kostel byl v roce 1953 po vzniku vojenského výcvikového prostoru uzavřen a ponechán svému osudu, torzo budovy bylo definitivně strženo v roce 1973.

Na podobě kostela se může symbolicky podílet každý občan. Je vymezeno pouze přesné místo a tvar stěn, které mohou lidé sami oživit. Stavba vznikne z darů jednotlivců či institucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám