Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak moc se dá naplánovat budoucnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidské myšlenky plynou mnohdy zajímavými cestami. Říkali jste si někdy, že budete šťastní, teprve až se něco stane? Jenomže když se to stalo, objevil se nový cíl, ke kterému jste upnuli svoji pozornost. A to své dosažené štěstí jste si náležitě nevychutnali, neprožili.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Až budeme bydlet v té novostavbě, to se nám bude žít dobře,“ říkala si 28letá Jana. Když se ale s přítelem přestěhovali, zjistila, že stále šťastná a spokojená není. „Až se podaří doplatit hypotéku, pak budu šťastná,“ zněla její nová verze. A takových „až“ v sobě Jana nosila celou řadu. Lidé mají sklony upínat se k budoucnosti a přestávají žít přítomností. Upínání k budoucnosti je záležitostí obou pohlaví, nezávisí příliš na věku a dokonce ani na stavu peněžního či majetkového konta.

Pocit štěstí je bezprostřední stav mysli. Je zcela evidentní, že odsouvat svůj šťastný život až do smrti je poněkud pošetilé. Šťastní a spokojení totiž můžete být jen právě teď a tady. Štěstí a spokojenost se nedá schovat do ledničky na potom.

Stejně nepochopitelně si lidský mozek ale počíná i naopak. Existují věci a témata, nad kterými by měl člověk přemýšlet a dlouhodobě je plánovat. Jedná se zejména o zdraví, rizika a také finance.

Plánování do budoucna

Jak se dá naplánovat zdraví? Dodržovat zdravý životní styl, dopřávat si dostatek spánku, střídmě jíst, nekouřit a do své každodennosti zapojit pohyb. Lidé často opotřebovávají svá těla, jakoby je mohli později donést někam do záruční opravy. Ano, většina populace s tím nejcennějším a nenahraditelným jedná nepromyšleně a bez zdravé úcty a péče. Například kdo chce být zdravý a dobře pohyblivý i ve stáří, musí pro to podnikat kroky již od mládí. Ale kdo o tom takto přemýšlí? Kdo plánuje své zdraví?

S financemi je to obdobné. Pro spokojeně prožitá léta v mladém i pozdějším věku je nutné je plánovat, mít své jednání promyšlené. Jinak zcela logicky hrozí, že peníze dojdou, že nastane období nepohody a strachu o budoucnost.

„Právě u financí, při přípravě finančního plánu, má člověk možnost všechno si dvakrát i vícekrát spočítat a připravit si potřebné kroky,“ vysvětluje Jan Lener z Broker Consulting, „nebo pro zjednodušení a větší nadhled využít služeb odborníka,“ dodává. Potom už stačí každý měsíc postupovat podle načrtnuté linky. Můžete se spolehnout na svůj finanční plán a zaměřit se na bezprostřední štěstí a spokojenost tady a teď. Lidé nad svou finanční budoucností v reálných číslech příliš nepřemýšlejí.

V případě, že si zavedou finanční plán, který jim nastaví jasná pravidla, také nemusí o financích přemýšlet, ale s tím důležitým rozdílem, že jim finance opravdu fungují a i do budoucna budou.

Na vaše dotazy odpovídá Vít Pavelčák ze společnosti Broker Consulting.

Chci si koupit byt v rámci developerského projektu. Zatím se ještě stavět nezačalo. Developer nabízí několik variant financování - jednou je zaplacení 90 % ceny při uzavření smlouvy o smlouvě budoucí a 10 % při předání bytu. Tato varianta je pro mě lákavá, neboť mám nějaké finanční prostředky k dispozici už teď a celková cena bytu při této variantě je se slevou 5 %. Mám však dotaz ohledně právní stránky. Na co bych si měl dát pozor při jednání s realitní kanceláří a při podpisu smlouvy o smlouvě budoucí? Aby se mi nestalo, že zaplatím byt, ale stavba se nakonec neuskuteční, nebo nedokončí.
Ve vašem případě je opatrnost na místě. Zároveň je dobré si položit otázku, zda sleva 5 % kupní ceny skutečně stojí za případnou kupu nervů v případě komplikací. Jste totiž v situaci, kdy budete doslova kupovat „zajíce v pytli“, protože byt je zatím jen na papíře a vy nemáte šanci nyní ovlivnit, zda stavaři dodrží všechny postupy, zda budou skutečně použity dané materiály a zda se vám byt na konci bude vůbec líbit. Krásným příkladem jsou ony nové byty v Praze, jež se díky zohýbaným nosníkům staly pro majitele noční můrou.
Pokud jste tedy na sto procent přesvědčen, že byt koupíte, zjistěte si, jaké jsou možnosti odstoupení od smlouvy, případně sankce pro stavitele v případě nedodržení smluvních podmínek. Pořád ovšem platí, že tou nejlepší ochranou pro vás je nedávat tak velkou akontaci na začátku, třeba kvůli možnému úpadku developera nebo už výše zmíněnému nedodržení smlouvy o smlouvě budoucí. Nehledě na to, že ve většině developerských projektů padají v tichosti výrazně vyšší slevy.
Reaguji na článek "Finanční poradna: Jednáte s realitní kanceláří? Důkladně si ji prověřte". V těchto dnech jsme jednali s realitní kanceláří o koupi rodinného domu. Domluvili jsme si schůzku (na pondělí), prohlédli dům a vyslovili vážný zájem. Dostali jsme 4denní rezervaci do čtvrtka včetně. Již ve středu jsme kontaktovali realitní kancelář s tím, že máme zájem o koupi. Dozvěděli jsme se ale, že předchozího dne (v úterý) si nemovitost prohlédl jiný zájemce a "přímo s vlastníky" nemovitosti se rovnou domluvil na koupi. Ještě ve čtvrtek jsme proto kontaktovali prodávajícího, abychom mu potvrdili náš zájem. Dozvěděli jsme se, že současný zájemce (jejich) má lhůtu na rozmyšlenou do pátku a máme počkat na jeho rozhodnutí. My tomuto jednání vůbec nerozumíme a nevíme, jak si to máme vysvětlit. Jak se máme proti tomu v budoucnu bránit?
Obávám se, že neprofesionálnímu chování realitní kanceláře se lze bránit jen velmi málo. Pokud nebyla sepsána rezervační smlouva, případně složena záloha, pak byl váš dům rezervován pouze na „dobré slovo“. Je s podivem, že v některých zemích se takto dělá celý byznys a u nás je problém i s rezervováním domu na pár dní. V tomto ohledu doporučuji spolupracovat s realitními kancelářemi, které jsou renomované, mají vlastní etický kodex a případně centrum péče o zákazníka, kam se lze v případě neseriózního chování makléře obrátit.
Druhou možností je využít zkušeností známých a obrátit se na makléře, se kterým se dobře komunikovalo jim, a se kterým mají dobré zkušenosti. Poslední možnost je v případě zájmu o nemovitost rovnou podepsat rezervační smlouvu. To by vám mělo dát jistotu, že nemovitost bude po zaplacení kupní ceny vaše. Nevýhodou ovšem je nutnost uhrazení rezervační zálohy.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám