Hlavní obsah

Kdy trávu a plechovou ohradu v Praze 13 nahradí bytový dům, není jasné

Právo, Lucie Fialová

Každý, kdo vystoupí ve stanici metra Luka v Praze 13 a vydá se do Centrálního parku, míjí ohradu z vlnitého plechu, jež obhání zpustlý pozemek. Místní se už několik let ptají, co a kdy nahradí vysokou trávu a malou budku, jež se nachází uprostřed nevzhledného areálu.

Foto: Právo

V nevzhledném areálu má vyrůst dům se 175 byty.

Článek

Územní plán počítá s bytovou zástavbou. Soukromý investor místo koupil v roce 2006 a od té doby připravuje projekt se 175 byty. Architekt nezapomněl ani na nebytové prostory pro kanceláře. Marta Pražáková ze společnosti Neocity Group, která pozemek vlastní, ale v tuto chvíli nedokáže odhadnout, kdy by se v sousedství podzemní dráhy mohla stavba konečně rozběhnout. Zřejmě se čeká, až se zlepší finanční situace ve společnosti.

„Každý realitní projekt má celou řadu fází jak z hlediska přípravy, tak i samotné realizace. Skutečnost, že se na pozemku ještě nestaví, neznamená, že se s projektem nic neděje,“ odpověděla Pražáková na dotaz Práva.

„Pozemek je určený pro bytový projekt a nic se na tom nemění,“ dementovala některé informace, že by se Neocity Group aktivit v této části metropole vzdala. Radnice Prahy 13 samozřejmě nemá žádné páky, jak práce urychlit.

„Alespoň apelujeme na majitele, aby udržoval oplocení v dobrém stavu, aby se tam nikdo nezranil,“ konstatoval mluvčí úřadu Samuel Truschka. Obecně lze podle něj říct, že městská část je víc nakloněná výstavbě v okrajových částech obvodu než mezi už existujícími domy. „Lidé jsou zvyklí na prostor, a když jim před balkónem vyroste vysoký dům, samozřejmě z toho radost nemají. My bychom si přáli víc zeleně, volných ploch, ale těžko můžeme zabránit výstavbě, pokud je dílo v souladu s územním plánem,“ dodal.

Byty, kanceláře, sportoviště

Příkladem stavby tzv. na zelené louce je nové Západní Město, jež postupně vyrůstá na západ od Jeremiášovy ulice. Nová čtvrť počítá s byty a kancelářemi, územní plán předpokládá i sportoviště, zeleň, Praha 13 trvá na tom, aby developer počítal s místem na školu.

Nový bytový komplex Neo M City na Lukách je členěn do tří základních sekcí a nabídne nadstandardní bydlení ve dvanácti podlažích. Internetové stránky investora zmiňují v suterénu zastávku metra, z jedněch dveří vstup do parku a z druhých přímo do obchodního centra.

Neocity v Praze ještě plánuje rozsáhlý projekt Neoriviera v Modřanech s byty, službami, obchody i zábavou mezi ulicemi Komořanská a K Vystrkovu a v areálu bývalého modřanského cukrovaru a Neo Zličín.

„Některé projekty, jako je například Neoriviera, jsou značně rozsáhlé. To vše si vyžaduje detailní a kvalitní přípravu, ale i samozřejmě čas na samotnou realizaci,“ reagovala Pražáková na dotaz, jak to se stavbou vypadá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám