Hlavní obsah

Finanční poradna: Neutrácejte za to, co nepotřebujete

Poslední dobou je často slyšet termín „finanční gramotnost“ - zahrnující souhrn pravidel, která vás naučí, jak se chovat odpovědně ke svým financím, abyste se vyhnuli zbytečnému zadlužování.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Tlak různých společností na spotřebitele, aby si vzali úvěr, je velmi silný. A působení reklam může vytvářet mylný dojem, že není nic lehčího, než si vzít půjčku a tím si splnit svůj sen. Ale spotřební úvěry a jiné půjčky byste si měli brát jen v odůvodněných případech a účelně.

Mějte na paměti, že dluhy musíte splácet a že výdaje ovlivní výrazně vaši budoucnost. Navíc dluh narůstá o úroky, které je také potřeba splácet. Vzít si úvěr na dovolenou je z hlediska finančního plánování lehkovážné. Lepší než úvěr, je zamyslet se nad tím, kde v rodinném rozpočtu můžete ušetřit, případně jak vydělat v budoucnosti více peněz.

Naučte se jednoduché pravidlo – na co nemám, to nepotřebuji – ušetří vás mnoha starostí a udělá vám život šťastnější. „Finanční plán je ochrana před vlastními chybnými rozhodnutími,“ říká Jan Lener z Broker Consulting. K úvěrům, které mají smysl, patří i ten na bydlení.

„Ale i v tomto případě je potřeba zamyslet se nad finančním plánem, zredukovat rizika a mít připravenou variantu i pro nepředvídané události, jako je ztráta zaměstnání nebo dlouhodobá nemoc,“ zakončuje Lener.

Na vaše otázky odpovídá Jan Lener z Broker Consulting.

Máme několik spotřebitelských úvěrů, je možné je sloučit do jednoho?
Ano, možností je sloučení všech půjček do jedné, nejlépe s výhodnějšími podmínkami. Jedná se o konsolidaci půjček. Přínosem konsolidace je, že získáte lepší přehled o svém úvěru, sníží se vám splátky, ale prodlouží doba splácení. Ušetříte ale na poplatcích za správu úvěru a bankovní převody.
Dá se sloučit téměř všechno, občas vyjma těch půjček, které jsou od nedůvěryhodných poskytovatelů. Proto vždy, když si chcete půjčit, zvažte, od koho si půjčku berete. Samozřejmě, aby finanční instituce na konsolidaci přistoupila, zpravidla si ověřuje, jak dosavadní úvěry splácíte, tedy vybírá si klienty, kteří řádně splácejí své půjčky.
Můj syn si vzal před dvěma lety na dofinancování celkové kupní ceny při koupi bytu překlenovací úvěr u stavební spořitelny ve výši 200 000 Kč. Rád bych mu pomohl a zbavil ho tohoto dlouhodobého závazku, kdy se navíc nesplácí jistina, ale pouze se platí úroky z dlužné částky, a tak by mě zajímalo, zda a za jakých podmínek lze tento překlenovací úvěr splatit.
Svému synovi pomůžete tak, že mu dáte peníze a on překlenovací úvěr splatí. Jednotlivé stavební spořitelny přistupují k žádostem o předčasné splacení různě a požadují různé sankce. Jde tedy o to vznést dotaz na stavební spořitelnu nebo nezávislého finančního konzultanta, který zodpovězení dotazu zajistí, případně vám řekne, kam přesně se obrátit.
U překlenovacího úvěru se platí konstantní úroky z celé cílové částky a zároveň spoříte na účet stavebního spoření. Když naspoříte dostatečný objem a splníte ostatní podmínky stavební spořitelny, přejde úvěr do úvěru řádného s klasickým anuitním splácením. Není tedy přesné, že by se nyní platily jen úroky. Platí ovšem, že například 4 % p.a. u překlenovacího úvěru jsou „dražší“ než 4 % p.a. u klasické hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření, protože tam se úroky snižují s tím, jak splácíte jistinu.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám