Hlavní obsah

Thurn-Taxisův palác v Praze se dočká opravy za 150 miliónů

Právo, Stáňa Seďová, Petr Janiš

Historický palác vzniklý přestavbou dvou raně barokních domů po roce 1696, který v roce 1814 získali Thurn-Taxisové, se dočká rekonstrukce.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Thurn-Taxisův palác zvenku nevypadá, že by nutně potřeboval opravu.

Článek

Novoklasicistně upravený dům s adresou Letenská 5 a 7 na Malé Straně je majetkem Prahy 1, která s opravou dosud váhala. Nebylo jasné budoucí využití budovy. „Věděli jsme, že velké prostory rozhodně nebudou sloužit jako bytové, a hledali jsme důstojné využití tohoto krásného historického objektu. Až jsme se nyní domluvili s Anglo-americkou univerzitou, která má zájem o pronájem osmdesáti procent prostoru minimálně na 15 let,“ řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Univerzita by podle něho měla platit nájem 8–10 miliónů korun ročně, což by za 15 let pokrylo opravu. Její náklady Lomecký odhadl na 130 až 150 miliónů korun.

Investici ovšem musejí schválit zastupitelé Prahy1, a ne všichni souhlasí. Filip Pospíšil (SZ) postrádá výběrové řízení na budoucí využití paláce, aby byla radnice pojištěna proti rizikům, která s sebou náročná rekonstrukce přináší. „Není možné, aby se to předalo první nabídce,“ řekl Právu Pospíšil. Podle něho by zastupitelé měli nejprve zformulovat záměr na budoucí využití paláce a ne rovnou schvalovat vysokou investici. „Pokud by to nemělo být přes záměr, budu s tím velice silně nesouhlasit,“ uvedl Pospíšil.

Výhrady má také Kateřina Klasnová (VV) i vzhledem k dalším plánovaným investicím do parku Kampa, Střeleckého ostrova či Werichovy vily. Obává se, aby se oprava Thurn-Taxisova paláce nedotkla Vojanových sadů. Součástí projektu má údajně být i probourání nového vchodu z Letenské ulice. „Původně klášterní zahrada je takový zastrčený kout, žádný průchoďák. Takový projekt už dříve odmítli místní a nesouhlasili ani památkáři,“ řekla Právu Klasnová. Současnému vedení Prahy 1 vyčetla, že s velkými investicemi spěchá, jako by se řídilo heslem po nás potopa.

Do kdy bude opraveno

Lomecký si myslí, že opravu je možné stihnout do konce volebního období. „Peníze vyčleníme až z rozpočtu na příští rok, ale v průběhu roku 2014 si myslím by mohla být oprava dokončena. Letos na podzim by se mohlo začít s přípravnými pracemi,“ nastínil Lomecký.

V objektu nyní sídlí mateřská škola. O svůj osud se podle starosty nemusí bát. „Naší snahou bude naopak její program rozšířit, aby byla po rekonstrukci už dvoujazyčně zaměřena. Právě Anglo-americká univerzita souhlasila s tím, že se stane garantem tohoto programu a dohlédne na odbornost výuky v mateřské školce,“ dodal Lomecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám