Hlavní obsah

Američané postaví město duchů za miliardy

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové sídliště se školami, úřady, širokými ulicemi a tisíci bytů má vyrůst ve státě Nové Mexiko. Bude mít vše, co k městu patří – až na obyvatele. Sídlo duchů za miliardu dolarů (více než 20 miliard korun) má vyrůst v blízkosti Hobbsu na jihovýchodě tohoto amerického státu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I když v jeho domech nebude nikdo bydlet, drahý špás má lidem posloužit nepřímo – pomůže vědcům testovat vše od inteligentních dopravních systémů a příštích generací bezdrátových sítí až po automatické pračky a nové typy záchodů.

„Jedinou věcí, kterou tam nebudeme dělat, jsou destruktivní testy, odpalování věcí. Aspoň doufám,“ řekl Bob Brumley, představitel společnosti Pegasus Holdings, která má vybudovat CITE (Centrum pro inovace, technologie a experimenty), jak se projektu stručně říká.

Podle Brumleyho bude CITE postaveno po vzoru skutečně existujícího města, Rock Hillu v Jižní Karolíně. I když tam nebude nikdo žít, mají domy obsahovat všechny náležitosti, tedy příslušnou infrastrukturu i bytové vybavení.

Cíl: neobtěžovat lidi

Projekt, jenž má vyrůst na ploše asi 30 čtverečních kilometrů západně od čtyřicetitisícového Hobbsu, je prezentován jako první „chytré město“ na světě. S přípravou jeho stavby se začne ještě tento měsíc, 30. června.

Cílem je testovat nové technologie na stávající infrastruktuře, aniž by tím byli obtěžováni obyvatelé měst. V CITE tak budou moci jedni výzkumníci zkoušet informační technologie na starých sítích, zatímco druzí budou používat jeho ulice k testům automatických aut.

„CITE přináší tolik skvělých příležitostí a staví nás na světovou scénu,“ věří starosta Hobbsu Sam Cobb a doufá, že jeho vznik smaže i poslední stopu vzpomínek na ropný krach z roku 1980, kdy po jeho městě kolovaly samolepky s výzvou, aby poslední odcházející zhasl světlo.

Investoři hledali prostor pro CITE po celé zemi, „ale stále se vraceli do Nového Mexika, které je unikátní v mnoha směrech“, jak řekl Brumley. Jeho velkým plusem jsou federální výzkumná zařízení, jako raketová střelnice White Sands na jihu státu či laboratoře Sandia a proslulé Los Alamos, kde se testovala první jaderná bomba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám