Hlavní obsah

Výstava mapuje vznik pražských sídlišť

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První pražský panelák vyrostl v ďáblické ulici U Prefy v roce 1955. Pak ho následovala spousta dalších a dnes je na pražských sídlištích 200 tisíc bytů, tedy 40 % celkového bytového fondu. Žije v nich 470 tisíc lidí, přičemž sídliště zabírají jen asi 6 % z rozlohy Prahy.

Foto: neznámý autor

Interiér bytu na sídlišti Invalidovna, 1963.

Článek

Vývoj, který horečnému budování sídlišť předcházel, je u nás ještě starší. Vše mapuje výstava Pražská panelová sídliště, v sále architektů Staroměstské radnice ji lze navštívit do poloviny září.

„Na přelomu 40. a 50. let se stavěly první domy z typizovaných stavebních prvků,“ řekla Právu Klára Halmanová z magistrátního Útvaru rozvoje města, která je s Jitkou Kulhánkovou autorkou výstavy. Vytvořit exponáty a informační panely z kusých dat o vzniku sídlišť nebylo nic snadného, ačkoli si někdejší Útvar hlavního architekta vedl archív. Není ale ucelený a přehledně zpracovaný.

„Poměrně špatně se to hledá, je to zčásti neutříděné a zčásti zničené po likvidaci některých ateliérů,“ poznamenala Halmanová. Cílem výstavy je bez odsuzování nebo oslavování ukázat, proč a jak sídliště vznikala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám