Hlavní obsah

Finanční poradna: I stavební spoření pro děti má svá úskalí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli jste založili svému dítěti stavební spoření a pravidelně na něj ukládáte určitou finanční částku, měli byste vědět, že i když peníze jdou z vašeho účtu, stávají se majetkem dítěte a nemůžete o nich rozhodovat. Není tedy důležité, kdo je na účet stavebního spoření ukládá, jsou majetkem nezletilého dítěte.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Uzavřít stavební spoření pro nezletilé dítě může třeba jen jeden rodič. Ale v případě jeho ukončení chtějí spořitelny souhlas obou rodičů dítěte. To dost často komplikuje situaci, když jsou například rodiče rozvedení a jeden z nich se staví proti zrušení spoření. Nebo může dojít i k situaci, že rodič, který má v péči dítě, nemá kontakt s druhým partnerem. Potom může stavební spořitelna chtít souhlas opatrovnického soudu pro zakončení smlouvy.

I v případě, že dítě dovršilo věk osmnácti let, není možné s naspořenými penězi volně manipulovat. V tomto případě potřebujete plnou moc dítěte, abyste tak mohli peníze využít. „Rodiče již zletilých dětí nemůžou volně s penězi nakládat, ale ani si nemohou vzít na smlouvu úvěr," potvrzuje Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Rodiče si sice mohou vzít úvěr ze stavebního spoření svých dětí, když na něj vznikl ze zákona nárok, ale musí i v tomto případě zažádat soud o ustanovení opatrovníka, který bude jednat v zájmu dítěte.

Naopak rodiče mohou svým stavebním spořením a úvěrem financovat stavbu domu nebo koupi bytu svých dětí. „V zákoně o stavebním spoření je uvedeno, že účastník stavebního spoření může svůj úvěr použít i na financování bytových potřeb osob blízkých, tedy příbuzných v řadě přímé, což jsou prarodiče, rodiče a děti, a dále sourozenci a manžel či manželka," zakončuje Lener.

Na vaše dotazy odpovídá hypoteční specialistka Ing. Lucie Pochybová ze společnosti Broker Consulting.

Chceme si koupit byt v osobním vlastnictví přímo od majitele. Není to jednoduché se ve všem orientovat. Můžete mi prosím napsat, co všechno navštívit, na co si dát pozor, jaké informace a kde získat, abychom se nespálili?
Informací, které si v tomto případě musíte pohlídat, je opravdu mnoho. Na katastrálním úřadě si vyžádejte výpis z Listu vlastnictví případně i nabývací titul. Dozvíte se z něj, kdo je skutečným vlastníkem nemovitosti a kdo tedy musí podepsat kupní smlouvu. Dále z něj zjistíte, zda neexistují omezení vlastnických práv (exekuce, zástavní právo atd.), či věcná břemena, která by vám omezila nakládání s nemovitostí.
Některá věcná břemena (právo dožití osoby apod.) vám mohou zabránit v poskytnutí hypotéky. Ověřte si technický stav jak bytu, tak i celého domu, následné rekonstrukce mohou zatížit váš rozpočet ať už přímou investicí, nebo zvýšením poplatků do fondu oprav. Pokud se byt nachází v nové výstavbě, nahlédněte i do plánů rozvoje obce.
Především vám doporučuji kontaktovat právníka, který se specializuje na prodej a koupi nemovitostí. Většinu těchto informací vám ověří, dále sepíše nebo zkontroluje kupní smlouvu, zjistí, zda nemá majitel nějaké dluhy nebo exekuce a pomůže se zajištěním úhrady daně z prodeje nemovitosti. Sice vás bude právní poradenství stát několik tisíc korun, může vás tím ale ochránit před podstatně vyšší ztrátou.
Našli jsme malý baráček na prodej za 700 000 Kč a máme zájem o jeho koupi, ale nevím, jak se k tomu postaví banka při žádosti o hypotéku při mém věku 21 let. Pracují jako kuchař v Rakousku. Můj měsíční plat je cca 1500 eur (36 750 Kč), ale na výplatních páskách mám 594 eur (14 553 Kč). Bydlíme aktuálně v bytě, kde platíme nájem 7500 Kč, a splácím auto 5700 Kč. Dále platím pojištění + spoření (stavební a penzijní) 3200 Kč. Myslíte, že bych mohl na hypotéku dosáhnout?
Standardně poskytují banky úvěry žadatelům starším 18 let, váš věk je tedy pro banku dostačující. Pokud doložíte řádnou pracovní smlouvu, uzavřenou nejlépe na dobu neurčitou a šest výpisů z účtu, na který vám chodí mzda, je možné akceptovat i příjem pocházející ze zahraničí. Banky bohužel uznávají pouze oficiální příjmy, je tedy vysoce pravděpodobné, že na hypotéku nedosáhnete.
S přihlédnutím k výši splátky za vozidlo a k vašemu životnímu minimu, je příjem potvrzený na výplatnicích příliš nízký. Aktuálně lze situaci vyřešit přizváním spolužadatele s dostatečným příjmem, a pokud se dohodnete se zaměstnavatelem na navýšení oficiálního platu, můžete následně požádat o vyvázání spolužadatele z hypotečního úvěru.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Finanční poradna: Jak spoří Češi

Češi jsou ve srovnání s vyspělými zeměmi považováni za spořivý, ale konzervativní národ. Přesto jen třetina Čechů má vytvořenou dostatečnou finanční rezervu na...

Výběr článků

Načítám