Hlavní obsah

Omšelá nákupní centra na pražských sídlištích ožijí

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco dřív se nákupní centra mezi paneláky denně hemžila zákazníky, postupem času se klienti vytratili. Areály zůstaly poloprázdné, chátrají, zboží v obchodech, které ještě vytrvaly, lidi k návštěvě moc nelákají. Vytratily se služby, kulturní a společenské aktivity.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Bývalý obchodní dům Krakov v Bohnicích se už začal bourat.

Článek

Podle mezinárodní poradenské společnosti DTZ je na vině současné situace několik faktorů: vysoké provozní náklady, kontroverzní architektura a nevyhovující dispoziční řešení.

„V Praze můžeme napočítat více než deset podobných formátů nákupních center. Krakov v Bohnicích, komplexy na Opatově, Chodově, Lužinách, v Ládví, na Proseku, na sídlišti Novodvorská,“ konstatovala manažerka DTZ Lenka Vodrážková, podle níž všechny disponují výbornou polohou uprostřed spádových oblastí i tradicí.

V některých částech metropole se investoři chopili šance a stará centra se rozhodli přestavět. Nové obchodní centrum Krakov v Bohnicích nabídne např. supermarket, drogerii, investor klade velký důraz na služby. Projekt počítá s téměř 100 obchodními jednotkami včetně foodcourtu, kavárny či restaurace.

Je to starý chátrající objekt a rekonstrukci potřebuje.
David Vodrážka, starosta Prahy 13

Zdevastovaný objekt, jenž místním slouží od roku 1980, už bourají stroje. Místo něj postaví moderní třípatrové nákupní centrum za více než 700 miliónů korun. „Plánujeme, že objekt uvedeme do provozu na podzim 2013,“ přiblížil Právu časový harmonogram zástupce vlastníka Martin Kubišta. Nepůjde o žádný gigantický obchodní dům, který by přitáhl lidi v autech z daleka. Nabídka směřuje do nejbližšího okolí.

„Neočekáváme, že by v rámci revitalizace sídlištní nákupní areály obsadili titíž nájemci a značky, za nimiž zákazníci jezdí do nových obchodních center,“ soudí Vodrážková. Také na Lužinách brzy začne rozsáhlá rekonstrukce nákupního centra, jemuž místní neřeknou jinak než Unimarket. Zákazníkům bude na 3 podlažích k dispozici 70 obchodů, fitcentrum, občerstvení, kavárny. Malí návštěvníci se dočkají dětského koutku.

Chybět nebudou parkovací místa, se kterými se v původních objektech nepočítalo, zastřešené atrium. Dokončení prací, během nichž zůstane v provozu jenom supermarket, investor plánuje na závěr roku 2013. Areál zůstane průchozí od 6 do 22 hodin. Místní měli strach, že se odtud odstěhují pošta nebo městská knihovna. Služby by měly zůstat.

„Je to starý chátrající objekt a rekonstrukci potřebuje,“ reagoval starosta Prahy 13 David Vodrážka (ODS). Zásadní opravu by si zasloužil i podobný objekt na zastávce metra Luka nebo poloprázdný Paprsek na Šostakovičově náměstí ve Stodůlkách. Ale k vedení obce se zatím nedonesly žádné informace, že by majitelé proměnu chystali.

Radnice nemá představu o Prioru v Modřanech

Modřanští by jistě uvítali renovaci bývalého Prioru na Sofijském náměstí. Praha 12 ale zatím nemá představu, jak s domem naložit. Revitalizace se před lety dočkala spodní část, kde vznikla nákupní zóna a kavárna. Jeden čas se pak přemýšlelo, že se do útrob omšelé stavby přestěhuje radnice, která nutně potřebuje nové prostory. Nápad ale padnul s tím, že nové sídlo vyroste na zelené louce.

Zadání této veřejné zakázky nyní prověřuje Úřad pro hospodářskou soutěž a od verdiktu se podle místostarostky Zlatuše Rybářové (ODS) odvine, co dál se Sofijským náměstím. Možná se na stůl znovu vrátí varianta úředníků v Prioru. „Současné vedení má záměr objekt zrevitalizovat a udělat kulturnější,“ ujistil mluvčí Jan Decker.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám