Hlavní obsah

Pražská radnice váhá s vrácením zabaveného domu

Právo, Petr Janiš

Osudy domů a lidí se vždy nerýmují. Často se v jejich propletenci skrývá nespravedlnost, může trvat desetiletí a přechází z generace na generaci.

Foto: Petr Janiš, Právo

Letohradská 14 nyní patří ze tří čtvrtin obci.

Článek

Nenapraví ji obvykle samotné úřední postupy, je k tomu nutná velkorysost a nadhled obecních správců majetku. Může to ukazovat aktuální dění okolo domu v Letohradské ulici na pražské Letné. Mnoho zdejších domů s původními židovskými majiteli spadlo do klína úplně jiným.

Nevysokou pohlednou stavbu v Letohradské odkázala původní majitelka Františka Steindlerová v závěti z října 1937 dceři a vnučkám. Současná dědička Annie Kikayon, která je izraelskou občankou a má i české občanství, je její pravnučkou. Dům byl v roce 1940 nacisty arizován, zkonfiskován, rodině se podařilo uprchnout. Po válce emigrovali i před komunisty. Stát se domu zmocnil zase v 60. letech.

Místostarostovi Prahy 7 Tomáši Kaštovskému (ODS) nyní na stole přistál dopis paní Kikayon. „Myslíme si, že navrácení zbývající části našeho majetku potomkům rodiny, které po právu nemovitost patřila před nástupem nacistické a komunistické diktatury, je morálním závazkem každého, kdo věří v princip, že ukradené se má vrátit,“ napsala Kaštovskému Kikayon.

„Nevíme, jak se k tomu postavit,“ řekl Právu místostarosta s tím, že si radnice patrně vyžádá stanoviska a expertní posudky a rozhodne se na podzim. Kaštovský poukázal na fakt, že radnice nemá v držení celý dům. Majitelé čtvrtiny se podle něho sezvali až poté, co radnice vyvolala jednání ohledně údržby. „Podle rozhodnutí soudu nejsou dědici 3/4 domu. Byli jsme nárokem docela překvapeni, když soud takto rozhodl,“ řekl Právu Kaštovský, podle něhož „na jedné straně stojí morální aspekt věci, ale na druhé platná rozhodnutí“.

„Jde o majetek, ale jako důležitější vidím něco jiného. Je to příběh o hledání kořenů,“ řekl Právu letenský obyvatel a pražský pomocník paní Kikayon Tomáš Jelínek. Její rodinu doprovodil i na Zbraslav, kde měla parcelu.

Navrácení majetku potomkům obětí holokaustu

Čtvrtinu domu v Letohradské získala v polovině 90. let zpět nedávno zesnulá Nelly Bergerová, vnučka Františky Steindlerové a matka paní Kikayon. Podle Kikayon se tak stálo na základě „formálních argumentů advokátky“, problémy u dalších dědiců činilo jejich americké občanství.

Stát se k navracení majetku potomkům obětí holokaustu přihlásil v roce 2009 v Terezínské deklaraci. Činy ale za slovy váznou. Kikayon na to dopisem upozornila i ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) a nepřímo ho požádala o intervenci ve své věci. Proč ministr ani neodpověděl, ministerstvo na dotaz Práva neuvedlo.

Kaštovský zdůraznil, že Praze 7 majetek město jen svěřilo a musí tedy o něj ze zákona pečovat jako řádný hospodář. Týká se to i Letohradské 14. Místostarostovi se zatím příliš nezdá možnost, že by část domu mohla být dědičce původních majitelů věnována. „V minulosti došlo k podobné situaci, kdy hlavní město darovalo takový dům, a dodnes jsou z toho spory,“ řekl Kaštovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám