Hlavní obsah

Praha část bytů k prodeji nejprve pronajme

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští radní se rozhodli pronajmout asi 170 městských bytů na Barrandově a Černém Mostě, které jsou prázdné, nebo se uprázdní. Až pak mají jít do prodeje celé domy, celkem skoro čtyři tisíce bytů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Volné až čtyřpokojové bydlení mohou získat lidé z celé republiky, má záležet jen na tom, jaké první nájemné nabídnou.

„Půjde o otevřené výběrové řízení, kde rozhodující bude jediné kritérium, a to výše nabídky nájmu za první měsíc. V dalších měsících už bude nájemník platit nájemné standardní podle lokality a nemovitosti,“ popsal náměstek primátora Ivan Kabický (ODS).

Podmínkou účasti je složení kauce 50 tisíc korun, která se má do deseti dnů neúspěšným zájemcům vracet. Kauce složená vítězem soutěže se má použít na splátku onoho prvního nájemného, získá pak nájemní smlouvu na dobu neurčitou. Nabídky mají být zveřejňovány na městské úřední desce.

Výběrová řízení se mají týkat bytů, které jsou „právně i fyzicky volné“, i těch, u nichž „dosud nedošlo k jejich fyzickému vyklizení a předání ze strany posledního nájemce“. Ten ale bude mít za povinnost pustit lidi dovnitř a byt jim předvést.

Nabídky zhodnotí komise

Nabídky bude posuzovat komise úředníků jmenovaná šéfem odboru správy majetku Radkem Svobodou, definitivní rozhodnutí o pronájmu ale přísluší radním. Ačkoli se uvažovalo o tom, že zájemci budou moci být v nájmu v jiném bytu, příloha k rozhodnutí radních říká, že tak být nesmí. Dotyční ani nemohou jiný byt či nemovitost spoluvlastnit.

Právník Stanislav Křeček ze Sdružení nájemníků ČR nechápe, proč Praha byty nejprve pronajímá, když je pak bude prodávat. Vhodnější by podle něj bylo, kdyby Praha nabídla byty rovnou k prodeji.

„V zamýšleném případě dojde k neprůhlednému uzavírání nájemních smluv a později uzavírání smluv kupních,“ řekl Křeček.

Jenže paneláky na Barrandově a Černém Mostě, které byly postaveny v 80. a 90. letech minulého století, se mají prodávat především v celku i s pozemky bytovým družstvům. Patrně proto chce Praha co nejvíce bytů obsadit.

Výtěžek z prodeje, který připravoval už Kabického předchůdce Petr Dolínek (ČSSD), se odhadoval na čtyři miliardy. Město je má investovat do sociálního bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám