Hlavní obsah

Řidiči pěší zónu na Václavském náměstí stále nerespektují, musí platit pokuty

Novinky, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více jak měsíc poté, co ze spodní části Václavského náměstí vznikla pěší zóna, se podle hlídkujících strážníků řidiči stále nenaučili respektovat uzavření vjezdu z ulice Jindřišská. Policisté je tak začali už i pokutovat. Zatím platí jen stokoruny.

Foto: Stáňa Seďová

Spodní část Václavského náměstí ani po měsíci stále pěší zónu nepřipomíná.

Článek

Od 2. dubna by měli návštěvníci spodního části Václavského náměstí v klidu využívat celé plochy nově vzniklé zóny. Tak to bohužel ovšem není. Během dopoledne tudy každou chvíli projíždí dodávky, které zásobují hotely a obchody nebo všudypřítomné vozy taxislužby, které sem mají jako dopravní obsluha vjezd povolen. Odpoledne bývá provoz už o něco mírnější, ale o to větší horko je pak sloužícím hlídkám.

Během dvou minut našeho rozhovoru strážníci otočí čtyři vozy, tentokrát bez pokuty, ale od toho už také upouštějí. „Zvláště kolem třetí, čtvrté hodiny odpoledne je to šílené. Řidiči jsou nepoučitelní a pořád sem jezdí, takže už jsme začali dávat i pokuty. I když je maximální sazby dva tisíce korun, dáváme jen sto korun. Jde o upozornění, ale neumím si představit, jak to bude vypadat, až tu stát nebudeme. Téměř každé auto sem vždy najede a až když nás řidič vidí, tak se otáčí do ulice Politických vězňů,“ popsal situaci Právu hlídkující strážník v Jindřišské ulici.

Foto: Stáňa Seďová

Původně zde policisté měli hlídat dodržování nových pravidel a respektování pěší zóny jen do 15. dubna, následně se to protáhlo do konce dubna, ale jak neposlušní řidiči zjišťují, stojí tu stále.

„V pondělí jsem se sešel s panem starostou Lomeckým a ten mě požádal, abychom drželi v těchto místech zvýšený dohled dál, protože i on si všiml, že jakmile strážníci jen trochu ustoupí z Jindřišské ulice, řidiči tam hned zkouší vjet. Všichni čekali, že si na to řidiči i chodci zvyknou rychleji, ale jak je vidět, bohužel se tak nestalo,“ komentoval situaci Ludvík Klema, faktický šéf městské policie hl. m. Prahy.

Problém podle něj způsobuje i to, že se chodci nenaučili využívat bývalé silnice, takže se tu pořád otevírá velký prostor pro průjezd vozů, čehož řidiči nejvíce zneužívají v nočních hodinách.

Přesto však přišla městská policie s řešením. „Od tohoto víkendu nastavíme mírnější režim, ale přemístíme naše mobilní stanoviště, které dříve stálo dole na podkově náměstí doprostřed ke kolejím, a necháme zde trojčlennou hlídku. Ta bude hlídat jak dopravu - řidiči už zdálky uvidí naši dodávku, tak ale budou už řešit i veřejný pořádek a poskytovat informace návštěvníkům náměstí,“ dodal Klema s tím, že dále ponechá na zodpovědnosti jednotlivých strážníků, zda budou ukládat pokuty ve výši sta korun, nebo začnou využívat vyšší hranice pokut.

Foto: Stáňa Seďová

Problémy s vjezdem zásobovacích vozů podle místních hoteliérů nejsou. „Jen naši hosté, kteří u nás už byli, tak jsou z toho nyní zmatení, ale dostanou povolenku a přivyknou si. Se zásobováním nemáme vůbec žádné problémy,“ komentovala klidný přechod na pěší zónu recepční hotelu Ambassador Zlatá Husa.

Komplikace však zaznamenaly hotely při vydávání kopií povolenek pro vjezd. Hoteliéři se totiž domluvili s magistrátem hl. m. Prahy, že budou svým hostům tisknout kopie povolenek, jenomže to se nedostalo k některým hlídkujícím orgánům. „Měli jsme tu problém, když si hosté povolenku vytiskli barevně a nechali si to snad i zaletovat, aby to měli co nejlépe.

Jenomže zrovna tu hlídkovala nějaká nekompromisní policistka, která to označila za duplikát a snahu o podvod a odmítla je k hotelu vozem pustit, přestože to tak je domluvené s městem,“ zmínila recepční hotelu Adria jednu z komplikací, které museli jejich hosté řešit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám