Hlavní obsah

Radnice začaly lidem nabízet obecní domy

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé Prahy 2 minulý týden za poměrně vysoké účasti veřejnosti odsouhlasili seznam 132 obecních domů, které budou moci jejich nájemníci koupit. Obchod s obecními nemovitostmi se rozbíhá také v Praze 3 a 6.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Asi v polovině domů ve druhé městské části jsou lukrativní nebytové prostory, a proto se tyto domy mají prodávat po bytech. Zbytek domů mohou vcelku koupit nájemnická družstva či právnické osoby, anebo se nájemníci rozhodnou pro koupi po jednotlivých bytech. Radnice si hodlá ponechat ty nebytové prostory, z nichž roční výnos přesahuje 400 tisíc korun. Spor o konstrukci ceny prodávaných bytů či domů však mezi pozměněnou koalicí a opozicí trvá.

Smyslem jednání bylo podle starostky Jany Černochové (ODS) říci obyvatelům, s čím mají počítat, aby zastupitelstvo neschvalovalo každý dům zvlášť za různých podmínek.

„Zdálo se nám to vůči lidem nefér,“ řekla Černochová. Radnice už vypsala tendr na administrátora prodeje, obálky s nabídkami by se měly otevírat ještě v květnu. Výběr má být dokončen během roku a začnou tzv. minitendry. Pokud všichni oslovení nabídku využijí, radnici by zbylo asi 130 domů. Opoziční Občané za spokojené bydlení (OSB) s takovým seznamem souhlasili pod podmínkou, že se bude rozšiřovat.

„Jako OSB bychom prosazovali, aby se nabídlo, nikoli tedy ještě nutně prodalo, všechno. Ať má možnost koupit každý,“ řekl Právu předseda zastupitelů OSB Petr Hejna. OSB se podle něho zatím zásadně neshodnou s koaličními ODS a TOP 09 i SZ, na konstrukci ceny.

Ta v případě prodeje po bytech může činit až 35 % ze znaleckého odhadu, to ale pouze v případě, že se kupec zaváže byt po desetiletí neprodat dál. OSB tvrdí, že znalci mají při ohodnocování obecních bytů brát nájemní smlouvu na neurčito jako svého druhu věcné břemeno.

„Rozumím OSB, že chtějí metr čtvereční za deset tisíc korun, ale ceny určí odhady,“ řekl nový radní pro majetek Aleš Svoboda (TOP 09). Chtěl by změnit dosavadní systém, kdy se o jednotlivé domy starají správcovské firmy. To se ale příliš nelíbí ODS, například ve starostce radniční akciové společnosti evokují někdejší Obvodní podnik bytového hospodářství.

Černochová by ráda, aby prodej domů, ať už v celku, či po bytech, i s cenami získal větší než jen koaliční podporu. „Velmi bych si přála, aby to byla třípětinová většina,“ poznamenala.

Obecní nemovitosti na prodej

Obchod s obecními nemovitostmi se rozbíhá také v Praze 3 a Praze 6. Žižkovská radnice nyní nájemníkům nabídla k prodeji pět domů v Koněvově, Lucemburské a Laubově ulici – jde o více než 110 bytů. Cena má být stanovena znaleckými posudky, ty dosavadní často zpochybňovala opozice.

I v Praze 6 jsou k plánu radnice prodat nájemníkům přes 900 bytů výhrady, lidem se nelíbí, že mají platit i za „funkčně připojené“ pozemky. Zdejší sdružení na obranu nájemníků upozorňuje, že často jde o příliš velké zahrady. Praha 6 stejně jako Praha 2 hodlá lidem nabídnout až 35 % slevu z ceny dané znaleckým posudkem. Zdůvodnění slevy je však jiné.

„Nabyvateli bude poskytnuta sleva z kupní ceny stanovené znaleckým posudkem ve výši 35 %; takto poskytnutá sleva zohledňuje skutečnost, že bytová jednotka je převáděna jako obsazená,“ stojí ve zdejších zásadách postupu při prodeji bytů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám