Hlavní obsah

Kostelec nad Černými lesy prodává bývalou sovětskou nemocnici

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalé věhlasné plicní sanatorium a léčebna tuberkulózy a také centrální nemocnice sovětských vojsk při sovětské okupaci Československa v Kostelci nad Černými lesy je na prodej.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ruským vojákům sloužila nemocnice v Kostelci nad Černými lesy až do roku 1991.

Článek

Radnice se rozhodla rozsáhlé objekty prodat, aby se znovu začaly využívat.

„Město nemá v rozpočtu tolik peněz na investice. Ta by měla být kolem 300 miliónů korun, takže se musí najít bohatý investor. V ideálním případě by měly objekty znovu sloužit pro zdravotnické nebo sociální účely. Když to sloužilo jako léčebna a bylo tady dvě až tři sta pacientů, k tomu personál a návštěvníci, tak to prospívalo i ruchu a životu v celém Kostelci. Bylo by výborné, kdyby se něco takového podařilo obnovit a areál přitáhl zase do města lidi,“ doufá starosta Kostelce nad Černými lesy Jan Svatoš (ODS).

Město se rozhodlo prodat jen část bývalého areálu léčebny, i tak je ale k mání dost rozsáhlá nemovitost. Podle starosty se jedná zhruba o 9 hektarů pozemků s hlavní budovou a několika dalšími.

„K areálu patří i velký, zhruba třicetihektarový lesopark, ten si ale město nechává samozřejmě s tím, že i budoucí obyvatelé objektů jej mohou využívat,“ dodal starosta. Odhadní cena prodávaných prostorů je 65 miliónů korun.

„V areálu je 25 budov, z nichž 15 se prodává. Jsou to budovy bývalé nemocnice, dům sloužící k administrativě, sklady, garáže a další. Původní dětský pavilón plicní léčebny slouží jako archiv pražské vinohradské nemocnice a například obytné domy zůstanou městu,“ upřesnil Miroslav Grunt, manažer realitní společnosti Naxos, kterou město pověřilo prodejem.

Omezené využití areálu

Využití bývalé nemocnice je omezeno územním plánem města. Nový majitel by mohl být znám do konce června.

Areál vznikl jako zemská nemocnice a léčebna plicních chorob. Když v roce 1968 obsadila Československo Rudá armáda, zabrala si sovětská vojska i toto vyhlášené sanatorium pro sebe.

Léčebnu muselo tehdy opustit kolem dvou stovek pacientů a stovka zaměstnanců, aby si tu Sověti mohli zřídit nemocnici pro vlastní lidi.

Ruským vojákům sloužila nemocnice až do roku 1991, pak přešla na stát, kraj a nakonec na město. Nikdo sem však příliš neinvestoval a areál chátrá bez užitku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám