Hlavní obsah

Kongresové centrum Praha prodává hotel i pozemky

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může z toho být velký kšeft. Městská společnost provozující bývalý Palác kultury vyhlásila výběrové řízení na prodej lukrativních nemovitostí.

Foto: Petr Janiš, Právo

O hotel Holiday Inn (vlevo) u Kongresového centra Praha může v prvním kole projevit zájem třeba jen zprostředkovatel.

Článek

Mezi nimi je i hotel, který se může chlubit licencí na užívání značky Holiday Inn do roku 2020. Prodává se se vším všudy, vybavením i stovkami garážových stání v podzemí. A nejen to, společnost Kongresové centrum Praha (KCP), za jejíž dluhy po zasedání světových finančníků ručí stát, se rozhodla zbavit Business Centra Vyšehrad i s garážemi a také několika desítek tisíc metrů pozemků pod nemovitostmi a u Pankráckého náměstí.

Jde už o druhý pokus zbavit společnost tzv. zbytných majetků a dostat ji z dluhové pasti. Poprvé se o to pokoušel bývalý náměstek pro kulturu Milan Richter (ODS) a sliboval si, že město za hotel, byznysové centrum a pozemky získá asi 1,2 miliardy korun. Tehdy však ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem (TOP 09), které má zástavní právo, nesouhlasilo s tím, aby se kupcem stalo sdružení Penta a Zátiší Group.

Tito investoři měli koupit všechno najednou, s výjimkou vlastního paláce. „Zbytné majetky se nyní budou rozprodávat jednotlivě, dosáhne se lepších výsledků, než když se to prodávalo najednou,“ řekl Právu radní pro kulturu, výstavnictví a cestovní ruch Václav Novotný (TOP 09). Záměr rozprodat vše okolo mimo vlastního paláce byl v minulém volebním období terčem opoziční kritiky kvůli obavám, že centrum samotné na sebe vydělat nemůže.

Prodejní cena není známá

Kalousek proti současnému postupu Prahy neměl námitky a ministerstvo dokonce letos poprvé uhradilo pravidelnou každoroční splátku. Za kolik by se měly majetky prodat nyní, nebylo řečeno. „Dotaz chápu, odpovědět nemohu,“ reagoval pro Právo šéf KCP Michal Kárník s tím, že nehodlá zájemcům napovídat. Podmínky výběrového řízení, které má být dvoukolové a vážné nabídky mají padat až v kole druhém, nestanovují žádnou minimální cenu.

„Je možné projevit zájem o koupi jak jednotlivých segmentů samostatně, tak několika segmentů společně, případně veškerého nabízeného majetku,“ stojí v zadání prodeje. V prvním kole se mohou hlásit zprostředkovatelé, ale druhého kola se „musí zúčastnit konečný, transparentně identifikovaný kupec“. Dluhopisy, z nichž se na přelomu tisíciletí kryla rekonstrukce Pakulu pro světové finančníky, jsou ovšem splatné už v roce 2014 a jde o více než dvě miliardy korun. Prodej majetku má pokrýt část toho dluhu, zbytek by se podle představ šéfa městského finančního výboru Zdeňka Tůmy (TOP 09) měl refinancovat.

Pražští radní také v úterý rozhodli o změnách stanov společnosti, představenstvo se smrsklo z devíti na pět lidí. Nové členy nominovala koalice ODS a TOP 09 a odvolala z představenstva dosavadní členy za ODS, ČSSD a KSČM. Zůstal v něm jen ředitel a nestraník Kárník. „Méně lidí znamená méně názorů a snazší dohodu. Tak to snad bude opravdu akčnější, jak říkal pan radní Novotný,“ uvedl.

Jediným z bývalých komunálních politiků, který se stal členem dozorčí rady, je bývalý pražský zastupitel ODS Ivan Bednář. Spolu s ním budou v dozorčí radě sedět tři zastupitelé TOP 09: Albert Kubišta, Milan Urban a Roman Vaculka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám