Hlavní obsah

Zámecký areál ve Ctěnicích by se mohl opět probudit k životu

Právo, Lucie Fialová

Život by se měl v létě vrátit do zámeckého areálu ve Ctěnicích na severním okraji města, který loni na podzim zavřel brány, protože si na sebe nedokázal vydělat. Metropole jej zamýšlí svěřit Muzeu hl. m. Prahy.

Foto: Miroslav Sova

Také díky kavárně bylo nádvoří před zámkem pulzujícím místem.

Článek

Když vše půjde dobře, letos by se návštěvníci měli dočkat kavárny a hygienického zázemí. Hlavní expozice se otevře až příští rok. „Letos uvažujeme o krátkodobé výstavě, jednáme s Klubem papírových modelářů,“ řekla Právu ředitelka muzea Zuzana Strnadová.

Pražští radní převod ctěnického areálu projednají v řádu několika týdnů. Budovy i okolí zámku před několika lety prošly nákladnou rekonstrukcí za takřka 250 miliónů korun. Místo lákalo např. na výstavu historických kočárů. Podle Lucie Ramnebornové, ředitelky PIS, do jejíž správy Ctěnice zatím spadají, je ale objekt pro turisty neatraktivní, provoz ztrátový a město na něm prodělává.

„Areál se loni zavřel, činnosti se přerušily, bude zřejmě chvilku trvat, než opět nastartujeme. Doufám, že si lidé cestu najdou,“ konstatovala Strnadová, která věří, že by si měl areál na sebe vydělat. Na příští rok plánuje expozici věnovanou pražskému řemeslu. Muzeum disponuje rozsáhlými sbírkami, které nemá kde prezentovat. Víc než 110 let mu slouží jediná budova na Florenci. Exponáty zůstávají v depozitářích a lidé se s nimi nemůžou seznámit.

Prezentace řemesel a tradiční lidové kultury

„Místo bychom chtěli věnovat prezentaci řemesel, tradiční lidové kultury, a to nejen formou expozice, ale i živých akcí zaměřených hlavně na rodiny s dětmi, školy, místní komunitu,“ přiblížila plány Strnadová.

Vinořskému starostovi Františku Švarcovi (ODS), pod něhož Ctěnice spadají, se líbí každá myšlenka, která vede k jejich znovuotevření. Přístupná zůstala pouze zámecká zahrada. Nekonají se tam ani svatby, jichž se v tamní kapli podle něj ročně odehrávalo tak sto.

„Problém je ten, že teď si lidé nemají kam sednout, dát si kávu, čaj, skočit si na toaletu. Velká škoda, že areál zůstává zavřený. Neexistuje další nabídka, jak se seznámit s památkou. Všechno chátrá, vlhne,“ reagoval pro Právo. Aby se obec o zámek a okolí starala, nepřipadá v úvahu, protože jí chybějí potřebné finance.

V areálu sídlí zahradnictví a jezdecká společnost, muzeum by s oběma rádo spolupracovalo i nadále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám