Hlavní obsah

Žižkovský vysílač v Praze nabídne luxusní apartmán

Právo, Lucie Fialová

Dárek ke dvacátým narozeninám, které žižkovský televizní vysílač oslavil před pár týdny, se od začátku roku rodí uvnitř věže. Nájemce, jenž vzešel z výběrového řízení, jí, a hlavně lidem, nadělil novou restauraci, bistro, bar.

Foto: archív Oreathea

Brzy se staveniště promění v luxusní apartmán.

Článek

Novinky nabídne i vyhlídka v 93 metrech. První návštěvníci ocení snažení řemeslníků v červnu. Zatímco práce na vylepšení vyhlídky, odkud lze za jasného počasí dohlédnout až do Krkonoš nebo na Ještěd, probíhají za provozu a po nocích hlavně kvůli cizincům, kteří si tuto pražskou dominantu poměrně často volí jako cíl svojí cesty, v nižším prstenci naplno vládnou muži v montérkách.

Ze zdí a stropů visí zamotané kabely, staveništěm se rozléhá zvuk vrtaček, brusek, výtahy jezdí nahoru, dolů s potřebným materiálem. „Technologie máme hotové, teď se budou řešit podlahy, stropy, nastupují interiéry,“ přiblížil současný stav Roman Lain, jednatel společnosti Oreathea, která získala žižkovský vysílač od Českých radiokomunikací na 25 let.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Zatím ve věži úřadují řemeslníci.

Gastronomické patro v 63 metrech tvoří tři části. Restaurace nabídne výhled na Staré Město a moderní českou i zahraniční kuchyni. Bistro počítá s rychlejším občerstvením, bar se přes den může proměnit na cukrárnu, kavárnu. „Nechceme drahou restauraci. Na jídelním lístku sice nebudou hotovky za stovku, ale ani polévka za tři sta korun. Každý tam najde, co hledá,“ vzkazuje budoucím návštěvníkům Lain.

Předsálí, odkud povedou dveře do jednoho ze tří sálů, bude dominovat točité originální schodiště vedoucí o patro výš, kde se původně nacházelo technické zázemí. Architekti tam namalovali toalety, kuchyň a zázemí a taky apartmán. „Na každém stupínku schodu bude piktogram jedné věže z Asociace světových věží a údajem, jak daleko se odtud nachází,“ vypráví Lain.

Apartmán na úrovni šestihvězdičkového hotelu

Jedinečný apartmán na úrovni šestihvězdičkového hotelu, který zatím nese pracovní označení one room hotel, vznikne v původním salónku s vyhlídkou na Žižkov. „Bude vybaven nejmodernějšími technologiemi, postelí, audiem, videem, koupelnou. Pracovní cena je 15 tisíc korun za noc,“ vypočítává jednatel.

Lehce jej lze přeměnit na luxusní jednací sál. „Neumíme předvídat, jak úspěšný bude. Naším záměrem je nabídnout jej třeba novomanželům,“ řekl o pravděpodobně nejvyšším ubytování v Praze Lain. Co se svateb týče, je věž schopná nabídnout uspořádání sňatku od A do Z.

Vyhlídka by se měla proměnit v interaktivní prostor. Počítá se s tzv. bubble chairs, kulatými křesly, ze kterých díky moderní technice zazní do uší sedícího člověka zvuky metropole, obrazovkami, jež nabídnou třeba filmy o historii věže, která se několikrát umístila mezi nejošklivějšími stavbami světa.

Jiný bude i vstup do vysílače. Dovnitř se lidé dostanou z přízemí a ne prvního patra. Příští rok nájemce zpřístupní i doteď opuštěný prostor kolem, kde vybuduje amfiteátr pro divadelní představení, letní kino, koncerty. Plánuje i rekultivaci parku, výstavbu sportovišť, piknikovou plochu a restauraci s venkovním posezením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám