Hlavní obsah

V některých bytech v Praze 3 je i po opravě stále azbest

Právo, Stáňa Seďová

Při humanizaci panelových domů na sídlišti Chmelnice objevili v roce 2004 azbestové trubky. Praha 3 je nechala odstranit až po šesti letech soudních průtahů a jen ve třech bytech. V dalších zhruba 150 bytech trubky ve spížních skříních zůstaly.

Foto: Arnika

Zrekonstruované paneláky na Žižkově uvnitř ukrývají narušené azbestové trubky.

Článek

Celý příběh azbestových trubek v panelácích na sídlišti v Praze 3 se začal odvíjet už v roce 2004, kdy se městská část rozhodla humanizovat domy v ulici K Lučinám na Žižkově. „Při této rekonstrukci zjistili, že tu azbest je. Jenomže demolici prováděli ukrajinští dělníci, kteří ty trubky prostě rozbíjeli kladivy a pak to, bůh ví kam, odnášeli, my jsme byli u toho a oni také neměli žádné ochranné prvky. Vyndali je z toalety a koupelny a z vestavěných spížních skříní to nešlo, takže do toho párkrát bouchli ze shora, ze zpod a nechali to být,“ popisuje postup prvního odstraňování trubek jeden z obyvatel bytů Milan Habásko.

Asi dvěma stovkám lidí tedy zůstaly v bytech narušené azbestové trubky a radnice nic nedělala. Proto nájemníci založili občanské sdružení a rozjel se soudní spor, který se táhl až do minulého roku. „Přestože jsme měli analýzu od autorizované firmy, která nabrala vždy v bytě pět vzorků, z čehož bylo vždy tři až pět vzorků na azbest pozitivních, až na jeden byt, nedal nám za pravdu ani městský soud, ani vrchní, ale až nejvyšší soud v roce 2011,“ vypráví Habásko s tím, že Praha 3 se bránila výsledky měření expertní firmy, která neodebrala vzorky a po přeměření vzduchu tvrdila, že nenašla vůbec žádný azbest.

„Náš případ, u kterého se zůstali soudit pouze tři nájemníci, protože ostatní to zvláště kvůli finanční náročnosti stání vzdali, se dostal díky poslednímu rozhodnutí zpět k městskému soudu. A až po několika jednáních Praha 3 přistoupila na mimosoudní vyrovnání,“ popisuje strastiplnou cestu k vítězství nájemník obecního bytu.

Na druhý pokus správně

Odstranění azbestových trubek podle nájemníků tentokrát proběhlo úplně jiným způsobem. Práce se prováděly v průběhu dvou uplynulých měsíců za jejich nepřítomnosti, v hermeticky uzavřeném prostředí filtrovaném pračkami vzduchu, byty byly zapečetěné a firma jim i zhotovila novou spížní skříň.

Jenomže šťastný konec pro tři nájemníky, kteří vydrželi soudní průtahy, by mohl pořádně zhořknout dalším stovkám nájemníků, kteří s trubkami buď dál bydlí, nebo o nich dokonce ani nevědí. Azbestóza neboli zaprášení plic azbestovým prachem a vlákny může totiž vést až k nádorovému onemocnění, rakovině pohrudnice nebo plic.

„Informoval jsem o tom sdružení vlastníků, protože některé byty se podařilo Praze 3 prodat i s azbestem. Ale mnoho lidí o tom vůbec nemusí vědět. Několik sousedů si to nechalo odstranit na vlastní náklady, ale zbytek s tím buď vědomky, nebo nevědomky žije,“ dodal nájemník obecního bytu.

Azbestóza

Azbestóza je onemocnění plic, kdy dochází k zaprášení dýchacích cest azbestovými vlákny, která se dostávají do plicních sklípků a tkáně a tam přetrvávají.

Pokud je člověk vystaven dlouhodobé a pravidelné expozici, může to vést k podráždění, jehož výsledkem jsou léze, ze kterých se může vyvinout nádorové onemocnění pohrudnice, tedy mesotheliom.

„Onemocnění jsem léčila většinou u lidí, kteří s azbestem pracovali. Než se vůbec takové poškození projeví, trvá to minimálně deset let a neprojeví se také u každého. Navíc je to velmi ošemetné prokázat, odkud jsou plíce poškozené. Také záleží, kolik tam toho azbestu je, ale pokud s tím lidé žijí v bytě léta, nelze poškození vyloučit,“ řekla Právu lékařka Václava Bártů z plicního oddělení Mediconu. 

Radnice Prahy 3 vzkázala redakci Práva, že se nechce kvůli probíhajícím soudním sporům až do jejich skončení k případu vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám