Hlavní obsah

Obyvatelé pražského Karlína nechtějí nové kanceláře

Právo, Lucie Fialová

Téměř tisíc podpisů čítá petice proti plánované výstavbě administrativní budovy na opuštěném pozemku mezi Pernerovou a Korybutovou ulicí v Karlíně. Nespokojení lidé předali svoje připomínky Stavebnímu úřadu Prahy 8. Ten by o nich měl rozhodnout během dubna.

Foto: Repro AFI Europe

Administrativní budova má stát na úpatí Vítkova.

Článek

„Nový projekt je proti předchozímu koncipován jako jedna obrovská stavba se skleněným pláštěm a maximálně využívá stavební plochu,“ uvedla pro Právo Marie Foltýnová ze sdružení Karlín sobě. Původně měl na místě vyrůst dům s kancelářemi a byty.

Investor ale plán změnil, na úpatí Vítkova chce převážně administrativní objekt, v přízemí s restaurací, kantýnou a několika obchody. Má mít dvě podzemní a šest nadzemních podlaží. Stavbu by měly tvořit čtyři objekty s oválným půdorysem, které propojí skleněný plášť.

Obrovský administrativní monolit přináší podle Foltýnové spoustu problémů. Někteří obyvatelé této lokality se bojí přílivu aut a zhoršení ovzduší. „Už teď se v Pernerově ulici u výjezdu na Karlínské náměstí nebo na Florenc v exponovaných dobách tvoří kolony,“ poznamenala. Do této části čtvrti podle ní přibude až 2500 osob, což pro oblast není adekvátní. „Kulturní památka, Základní škola Lyčkovo náměstí, by si zasloužila proti sobě vhodnější protějšek,“ řekla Foltýnová.

Okolí plné administrativních budov 

Argumentace, že je potřeba bytovou zástavbu proložit administrativou, je lichá, dodala. V okolí vznikají samé administrativní budovy a ty, jež mají v přízemí obchody, nepřitahují život, jak bylo plánováno, tlumočila zkušenosti z Karlína.

„Doplnění bytové výstavby administrativou může být přínosem. Lokalita přes den ožije,“ řekla mluvčí Prahy 8 Helena Šmídová. Sdružení Karlín sobě by přivítalo návrat k původnímu návrhu.

„Bude-li nakonec jen administrativa, měly by na místě stát takové budovy, které lépe zapadnou do památkově chráněné zóny,“ řekla Foltýnová s tím, že pokud stavební úřad nevyslyší připomínky, hodlá se občanské sdružení odvolat.

Společnost AFI Europe, která chce kanceláře postavit, koupila původní projekt od bývalého vlastníka pozemku. Dům nakonec snížila, zmenšila kapacitu i počet parkovacích míst. Zeleň naopak rozšířila. „Architektonické řešení je vstřícné k životnímu prostředí,“ tvrdí Jana Bakešová, zastupující investora. „Obrovský kolos ve vizualizaci vypadá spíš jako letiště než přívětivá budova,“ oponuje Foltýnová.

Podle Bakešové se lidé můžou těšit i na nový park před zrekonstruovanou barokní kapličkou. V Pernerově přibudou stromy. Navržená stavba nepřesahuje okolní zástavbu a respektuje historickou lokalitu Karlína. „Pozitivní změnou je přesun výjezdu z garáží z ulice Korybutovy do Pernerovy tak, aby auta z centra mohla rovnou vjíždět do podzemí a nemusela se dostávat blízko ZŠ na Lyčkově náměstí. Přínosem budou také služby, které vzniknou v přízemí,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám