Hlavní obsah

Na pražských Barrandovských terasách se konečně něco děje

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letech zdlouhavých jednání, povolování a komplikací dostaly Barrandovské terasy od páté městské části konečně stavební povolení, které v říjnu minulého roku nabylo právní moci. Jenomže projekt už tak zestárl, že podle něj stavět nelze. Začíná se tedy znovu.

Foto: archív Istar

Nový projekt má Barrandovským terasám vrátit zašlou slávu (vizualizace).

Článek

Stavba, které lákala pražskou smetánku ve třicátých letech minulého století, rok od roku chátrala, stala se i oblíbeným cílem vandalů. Před pěti lety se ale společnost Barrandovské terasy, kterou založila manželka prezidenta Václava Havla Dagmar, s velkou slávou rozhodla zahájit rekonstrukci.

Už dávno zde měly stát dva hotely a zrekonstruovaná restaurace, která by vrátila funkcionalistické památce slávu. Jenomže přišla složitá jednání s památkáři i s městskou částí, a tak se vše oddalovalo tak dlouho, až se stavební povolení vydalo ve chvíli, kdy už je vlastně pozdě.

„Stavební povolení na obnovu a dostavbu Barrandovských teras vydal stavební úřad v březnu minulého roku, ale právní moci nabylo až 13. října roku 2011,“ řekl Právu mluvčí MČ Prahy 5 Luděk Sefzig.

Foto: Miroslav Sova

Dnes jsou Barrandovské terasy v dezolátním stavu.

Přes zimu se však na terasách nic nedělo, takže se začalo až před pár dny. Ale o zahájení plánované mohutné rekonstrukce se rozhodně mluvit nedá.

„Máme za sebou pětileté stavební řízení. Mnoho věcí se mezitím změnilo. Nyní nás čeká znovu povinnost posoudit funkce dvou objektů a restaurace. Zahájili jsme sice nyní přípravné práce, tedy čistíme prostory a probíhají terénní úpravy, ale rozhodně se nedá říci, že bychom začali stavět v plném rozsahu. Navíc po tom, jak se to vleklo dlouho, už ani nemáme zapotřebí, abychom to udělali během roku,“ řekl Právu Jaromír Hrdlička, ředitel společnosti Istar, která je investorem stavby.

Že by tyto průtahy vedly k tomu, že stavbu investor úplně vzdá, však Hrdlička, který je i členem představenstva Barrandovských teras, odmítá.

„Už jsme tomu obětovali příliš mnoho a hodně nás to stálo. Jediné, co asi mohu říci s jistotou je, že chceme zrekonstruovat restauraci, která bude samostatná a kterou bychom chtěli vrátit zpět do podoby, kterou měla v roce 1929, kdy se dostavěla. Stále počítáme také se dvěma stavbami hotelového typu, z nichž jedna bude na místě vyhořelého baru Trilobit. Bazén určitě obnovovat nebudeme, protože ten ani nevlastníme,“ naznačil alespoň částečně Hrdlička plány, kudy se bude obnovený projekt ubírat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám