Hlavní obsah

Pražské koupaliště Ládví se po letech dočká obnovy

Právo, cie
Praha

Na pražském koupališti Ládví, ukrytém mezi panelovými domy, by se vodomilové mohli opět osvěžit příští rok. Areál ze 70. let zůstal k nelibosti místních roky zavřený, když jej opustil poslední nájemce.

Foto: Lucie Fialová , Právo

Bazén na ďáblickém sídlišti zůstává léta vypuštěný.

Článek

Budovu, kde se dřív nacházely šatny, počmárali barevnými klikyháky sprejeři, bazénu i dětskému brouzdališti se dávno oloupaly modré stěny, na hřišti pro nejmenší v rohu mezi jehličnatými stromy zůstala jediná kovová prolézačka a zborcené pískoviště, tak neutěšeně působí dnešní podoba.

Radnice Prahy 8 loni zařízení poblíž Šiškovy ulice v Praze 8 získala od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Od té doby běží příprava projektu. Tato fáze nyní spěje ke konci. „Práce by se mohly rozběhnout letos, rádi bychom otevřeli příští rok,“ řekl Právu místostarosta osmé části Ondřej Gros (ODS).

Místní se na bazén těší

„Výborně. Bydlím odtud tři minuty, dřív jsem tam často chodila. Teď musím do bazénu jezdit až do Kobylis. Ale zdraví už tak neslouží a důchodci tam platí 90 korun. To je moc. Půlka ďáblického sídliště bude ráda, jestli to opraví,“ reagovala pro Právo paní Galina, která na sídlišti bydlí patnáctým rokem. Starší žena vzpomíná, že bazén na Ládví sloužil ještě před pěti šesti lety. „Moc pěkné to tam bylo. Hezký trávník, majitelé vždy rozestavěli velké deštníky. Moc litujeme, že už tam nemůžeme chodit,“ pokračovala.

Gros řekl, že rozpočet na rozsáhlou rekonstrukci pamatuje 27 milióny korun. „Lidem se pochopitelně nelíbí, jak to vypadá, ale koupaliště nebylo v našem majetku, takže jsme s tím nemohli nic dělat,“ vysvětlil zástupce starosty. Dělníci například obnoví pětadvacetimetrový bazén s pozvolným vstupem, šatny, přibude restaurace, možná hřiště na volejbal a pro malé návštěvníky.

Lidé v Praze 8 se v parnu můžou svlažit ještě na koupališti v Kobylisích poblíž Zenklovy ulice, které v uplynulých letech také prošlo rekonstrukcí. Před tím sloužilo jako zařízení staveniště, když se v této části metropole budovalo metro z Holešovic do Letňan. A závěrem letoška by měl být konečně hotový plavecký areál Šutka v Bohnicích, který by měl mj. nabídnout 50metrový krytý bazén a aquapark.

Reklama

Výběr článků

Načítám