Hlavní obsah

Krizi horských apartmánů pomáhá řešit jejich pronájem

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slábnoucí poptávka po horských apartmánech donutila developery nabízet dodatečné služby, které jsou v zahraničí zcela běžné. Kromě správy, úklidu či vytápění je čím dál častěji prezentována i služba dalšího pronájmu, tedy využití nemovitosti v době nepřítomnosti majitele.

Foto: Profimedia.cz

Horské apartmány v Peci pod Sněžkou.

Článek

Jedná se o osvědčený holandský přístup k nákupu apartmánu zahrnující jeho další pronájem.

Podle Pavla Velebila ze společnosti Tide Reality, která prodává nové projekty na českých horách, není výnos z pronájmu rozhodně zanedbatelný.

Roční příjem nad sto tisíc

„Při rozumném rozložení využívání apartmánu mezi majitele a klientelu se lze dostat na roční výnos odpovídající zhruba 5 až 7 procentům pořizovací ceny, tedy k částce mezi 120–160 tisíci korun,“ zmiňuje Velebil.

České společnosti se podle něj poučily z ukázkového příkladu, kdy se „ve velkém“ na Lipně stavěly prázdninové apartmány a prodávaly se společně se zárukou jejich dalšího pronajímání a dodatečného výnosu.

Rovněž ostatní developeři zahrnují tyto služby do své nabídky. „Jedním z ukázkových příkladů může být například projekt Klínovec Meadows, kde developer službu pronájmu apartmánů a řadových domů rozjel právě tuto zimu. Majitelé, kteří měli o službu zájem, dovybavili apartmán stejným inventářem a přispěli na nákup jednotného ložního prádla,“ popisuje detaily Velebil.

Vlastní pronájem řídí správce

Zbytek zajistí developerova správcovská organizace, která dohodne vlastní pronájem, zinkasuje platby a zároveň se postará o předávání a kontrolu pronajímaného apartmánu. „Občasný nebo pravidelný pronájem tak pomůže pokrýt náklady anebo generovat zajímavý vedlejší příjem,“ uzavírá Pavel Velebil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám