Hlavní obsah

Barokní Dominikánský dvůr v Praze stále chátrá

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dominikánský dvůr ze sedmnáctého století, který stojí v pražské Branické ulici, před nedávnem dostal novou střechu, ale stále zůstává opuštěný a chátrá.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Areál zůstává už léta prázdný.

Článek

Praha 4 se už několikrát pokoušela najít nájemce, který jej konečně oživí, ale zatím neměla štěstí. S nápadem na využití barokní památky, která kdysi sloužila jako pivovar, přišla Nadace Charty 77.

Projekt Dům u čtyř múz nabízí bydlení s pečovatelskou službou pro seniory z řad umělců. Hercům, zpěvákům, hudebníkům, výtvarníkům a tanečníkům, kteří se vinou nemoci či nedostatku prostředků ocitli v tíživé životní situaci, by se na místě dostalo nejen přístřeší a zdravotní péče, ale také možnosti prezentovat své umění.

Nadace uspěla ve výběrovém řízení, které vypsala nuselská radnice. Podle mluvčího úřadu Michala Sochora se právě teď dolaďují detaily mezi oběma stranami.

„Umělci celý život rozdávají radost na jevišti, většina z nich skončí v osamění, bez našetřených peněz,“ vysvětlila ředitelka organizace Božena Jirků, proč by se Dům u čtyř múz rád postarat právě o tuto skupinu lidí.

Ubytování i multifunkční prostor

Nové zařízení by mohlo nabídnout 20–30 lůžek. Obrovská konírna je vhodná jako multifunkční prostor. „Chtěli bychom, aby se tam setkávaly generace, odehrávaly workshopy,“ přibližuje plány Jirků.

O Dominikánský dvůr se nadace zajímala už před čtyřmi roky. Tehdy výběrovou komisi v Praze 4 ale víc zaujal jiný projekt zaměřený na vzdělání. Jenže uchazeč nakonec nenašel potřebný finanční obnos na přetvoření objektu. „Na poslední chvíli jsme se dozvěděli o dalším výběrovém řízení, a tak jsme se znovu přihlásili,“ konstatovala Jirků, která zatím neví, jestli omšelý a počmáraný dům nadace získá.

„Vyzvali nás, ať doplníme svou žádost o harmonogram, způsob financování s doložením, že máme dost peněz na vybudování Domu čtyř múz, návrh nájemní smlouvy. Rada ještě nerozhodla. Prý jsme neodevzdali včas vše potřebné, což není pravda, mám razítko podatelny,“ řekla Právu Jirků.

Praha 4 projekt absolutně podporuje, ujistil Sochor. Výběrová komise už navrhla vítěze, tedy nadaci, kterého ale musí vyhlásit rada městské části.

Chtěli bychom, aby se tam setkávaly generace, odehrávaly workshopy
Božena Jirků, Nadace Charty 77

„Rada to udělá, až dojednáme konkrétní podmínky projektu, aby se nestalo to co před čtyřmi lety. Vybrali jsme nějaký projekt a rok se řešilo, z čeho to budou platit. Pak se soutěž zrušila,“ vysvětlil mluvčí.

Náklady na přestavbu činí podle Jirků přibližně sto miliónů korun. „Peníze získáme z dotací. Budovu chceme pronajmout na 50 let za jednu korunu ročně,“ konstatovala. Práce potrvají určitě tři roky. Pokud všechno půjde, jak má, letos začne příprava, příští rok by se v Braníku mohlo kopnout.

„Rádi bychom na místě viděli zařízení sloužící pro poskytování sociálních služeb nebo projekt související se školstvím. Rozhodně tam nechceme třeba kasino,“ řekl ČTK starosta Pavel Horálek (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám