Hlavní obsah

Po opravě domu v pražské Husově ulici budou nově zpřístupněny i gotické sklepy

Právo, Petr Janiš

Práce na domě v pražské Husově ulici trvaly dva roky a zvláště v gotických sklepích domu na rohu Husovy a Karlovy ulice na Královské cestě byly náročné.

Foto: Petr Janiš, Právo

Vedle stavebních přišly v Husově ulici na řadu i restaurátorské práce. Na snímku hejtman Středočeského kraje David Rath.

Článek

Vyšly podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) zhruba na 50 miliónů korun. Polovina sklepů, z nichž zmizely snad stovky tun betonu, má být zpřístupněna zcela nově.

V úterý otevře na Královské cestě Středočeský kraj galerii, a to výstavou fotografií Františka Drtikola ze soukromé sbírky. V domě bude turistické centrum, kavárna a snad posléze i muzeum. Kraj chce lákat turisty především na středočeské památky. „Logicky počítáme i s tím, že zahraniční turisté se dozvědí i základní věci o Praze. Když se někdo zeptá, kde je Karlův most, nepošleme ho na Karlštejn,“ řekl Rath, podle něhož okolo domu denně projde asi sto tisíc lidí.

Právě na Karlštejn by ale podle hejtmana mělo zavítat více turistů. Pomoci k tomu má multimediální expozice, která vzniká v podzemí. Nejde jen o Karlštejn, film má přiblížit budování chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře anebo třeba Lány a osobnost T. G. Masaryka. I Drtikol byl zvolen jako příbramský rodák.

Výstava Francise Bacona

Po něm má podle ředitele domu a Středočeské turistické a informační služby Jiřího Doležala následovat výstava v Irsku narozeného britského figurativního malíře Francise Bacona. Co má společného se středními Čechami, se možná ještě ukáže.

Prostory jsou asi o 30 % větší, než když tu sídlila středočeská galerie, která byla po Rathově nástupu přemístěna do Kutné Hory. Mají nabízet středočeským výtvarníkům možnost prodávat svá díla v komisi.

Kolik bude stát provoz zrekonstruovaného domu, se ještě uvidí. Kraj si od svého centra slibuje i příjmy, a to ze vstupného a pronájmu prostor pro kavárnu. Zatím vše září a voní novotou, prostory jsou klimatizované.

„Všude jsou dřevěné podlahy, je to bílé, čisté, nové,“ chválil řemeslníky Doležal. Připustil, že problém může nastat, pokud by výrazně stoupla hladina Vltavy. Právě proto ale z gotických sklepů zmizel beton. „Drenáž a kačírek by měly zajistit, aby prostory zaplavené nebyly,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám