Hlavní obsah

Na pražském Žižkově se odkládá revitalizace paneláků

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Revitalizace panelových domů v Českobratrské, Rokycanově a Sabinově ulici na Žižkově se musí přehodnotit.

Foto: Petr Janiš, Právo

Kolik už stála problematická revitalizace paneláku v Lupáčově ulici a stavba podzemních garáží, u nichž zabil náklaďák na přechodu osmiletou dívku, zatím radnice nezveřejnila.

Článek

Všichni nájemníci odmítli radniční plány i stavbu podzemních garáží v Jeseniově ulici a vynutili si peticí jednání o investici za více než 360 miliónů a příslib odkladu. Vedly k tomu i hrozné zkušenosti s panelákem a podzemními garážemi v Lupáčově ulici.

Starostka Vladislava Hujová (TOP 09) slíbila stávající projekt na další panelové domy prověřit. V podkrovních ateliérech, které se měly zrušit, budou moci zůstat umělci, mezi nimi fotograf Jan Saudek, sochař Zdeněk Preclík, malíř Jiří Sopko, architekt Zdeněk Deyl. „Kdyby si občané nevynutili jednání zastupitelstva, tak by se s nimi zřejmě nikdo nebavil,“ upozornil zastupitel Bohuslav Nigrin (ČSSD).

Obyvatelé dotčených domů dali zastupitelům najevo nespokojenost. „Proč se neustále trvá na tak nevýhodné investici, a to zvlášť ve srovnání s revitalizací paneláku v Lupáčově ulici, kde městská část proinvestovala polovinu ročního rozpočtu?“ ptal se obyvatel jednoho z domů Petr Dvořák.

Komplexní rekonstrukce nebude

Podle místostarosty Josefa Hellera (TOP 09) se už upustilo od tzv. komplexní rekonstrukce domů v Českobratrské, Rokycanově a Sabinově, ačkoli územní rozhodnutí a stavební povolení jsou na stole.

„Na otázky samozřejmě odpovím, až bude známa přesná částka, kterou by měla městská část proinvestovat,“ uvedl Heller.

Lidé poukazovali na drahou revitalizaci domu v Lupáčově ulici. „Na domě byly také zcela vyměněny balkóny, které byly ve špatném statickém stavu. Na akci bylo celkem vyčleněno 760 miliónů korun,“ sdělil Právu mluvčí Prahy 3 Jan Sotona.

Neprodejné byty?

Byty se měly po opravě paneláku privatizovat, nyní převažuje názor, že jsou neprodejné. Lidé chtěli od radních vědět o účelnosti vynaložených obecních peněz přes společnost Investiční a rozvojová. „Spustit tuto stavbu bylo nejen neúčelné a nehospodárné, bylo to také nelidské,“ řekla Tereza Houšková z Lupáčovy.

Kdo v Lupáčově nemohl svůj byt obývat, měl se podle zastupitele Pavla Hurdy (ODS), který bývá označován za žižkovského kmotra, přihlásit na radnici.

„Kdo se přihlásí, určitě náhradu dostane,“ řekl Hurda, ale sklidil za to silný pískot. Hurda obhajoval projekt podzemních garáží. Po jejich stavbě se podle něho může na Komenského náměstí obnovit park.

„Já si myslím, že by auta z toho parku měla zmizet a měly by tam růst stromy,“ řekl Hurda. „Tobě ty stromy přímo koukají z očí,“ reagoval jeden z přítomných Žižkováků. Lidé by preferovali koupi bytů za jejich současného stravu, před nařízenou revitalizací.

„Na základě tohoto prověření a připomínek občanů bude schválena optimální varianta řešení,“ přislíbila Hujová s tím, že věc rozhodnou pouze radní. Protože se to místním nelíbilo, měly by revitalizaci probrat ještě radniční komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám