Hlavní obsah

Změna na Masarykově nádraží má spojit Prahu 1 a 8

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povede jednou Opletalova ulice z Václavského náměstí až do Karlína? Nelze to vyloučit. Takovou možnost připouští změna územního plánu, o níž se bude v pátek veřejně jednat v zastupitelském sále magistrátu.

Foto: Petr Janiš , Právo

Okolo Masarykova nádraží běží jedna demolice za druhou. Pošta by ale měla zůstat, ministerstvo kultury jí ponechalo památkovou ochranu.

Článek

Náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) změnu, již iniciovala radnice, hájí, označil ji za městotvornou.

„Mění pozemky okolo hlavní budovy, zachovává počet kolejí pro případnou rychlodráhu na letiště, umožňuje propojení ulicí Pernerova, Na Poříčí a Na Florenci i ulice Opletalovy. Rozšiřuje také nebo dovolí přesouvat autobusové nádraží Florenc. Pro město je úplně bezproblémová,“ řekl Právu Hudeček.

Jeho názor sdílí Praha 8, ne však Praha 1. „Je to úprava, na kterou již dlouho čekáme a která umožní určitou transformaci této lokality. Důležité je zmínit, že nedojde k redukci zeleně,“ uvedl starosta Prahy 8 Jiří Janků (ODS). Bourat se nebude pošta na Masarykově nádraží, s odejmutím památkové ochrany nesouhlasilo ministerstvo kultury.

Jiný pohled prezentoval starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Jeho radnice žádá, aby pořízení změny územního plánu předcházelo vytvoření nové dopravní a urbanistické studie. Praha 1 má sice věcné připomínky, Lomecký je ale nekonkretizoval, přenechá to zástupci svého úřadu pro páteční veřejné projednání.

„Jde o jednotlivá umístění, vzdálenosti, výšky,“ uvedl Lomecký. Hudeček Právu řekl, že městem navržená změna územního plánu se nelíbí developerům. Poté, co do společnosti Masaryk Station Development vstoupila investiční skupina Penta, začaly se na okolních pozemcích dít věci.

Sutiny na místě České typografie

Na místě České typografie v ulici Na Florenci, kde mj. sídlilo Rudé právo, jsou dnes hromady sutin a oblaka prachu. Demolici povolila radnice Prahy 1.

A změna plánu, po níž původně developeři volali a město váhalo, má být částečným škrtem v plánech. „Dokonce developer v tuto chvíli požaduje, aby ta změna nebyla. Tím, že se změní využití ploch, bude asi muset změnit projekt pro menší území,“ uvedl Hudeček. Nakolik jsou názory Penty a radnice Prahy 1 shodné, ukáže páteční veřejné jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám