Hlavní obsah

Dosluhující centrum Krakov v Praze nahradí nové obchody

Právo, Lucie Fialová

Omšelý obchodní areál Krakov v Bohnicích zůstal téměř prázdný. Doteď tam vydržely už jen trafika, kadeřnictví nebo pobočka pojišťovny. Zařízení s polorozbořenými, zapáchajícími, počmáranými zákoutími a trčícími kabely k nákupům rozhodně neláká. Do konce měsíce se odtud musejí odstěhovat i zbylí nájemci.

Foto: Repro PRÁVO

Centrum Krakov vyroste v Lodžské ulici na bohnickém sídlišti.

Článek

Nový majitel zdevastovaného objektu, jenž místním slouží od roku 1980, jej nechá srovnat se zemí a místo něj postaví moderní třípatrové nákupní centrum. „V dubnu se chystáme zahájit demolici, potrvá tak dva měsíce. Na ni naváže výstavba, jež by měla být hotová do konce léta příštího roku. Plánujeme, že objekt uvedeme do provozu na podzim 2013,“ přiblížil Právu časový harmonogram zástupce vlastníka Martin Kubišta.

Centrum Krakov nabídne 13 tisíc metrů čtverečných obchodních ploch a podzemní parkoviště. Obyvatelé sídliště na severu metropole se dočkají např. supermarketu, drogerie, investor podle Kubišty klade velký důraz na služby. Ve třetím podlaží vznikne tzv. food court se čtyřmi nebo pěti rychlými občerstveními a restaurací. „Chystáme i zábavu, třeba bowlingovou hernu,“ líčí plány Kubišta. Ujistil, že nepůjde o žádný gigantický obchodní dům, který by měl přitahovat lidi v autech z daleka. Nabídka směřuje do nejbližšího okolí.

Hana Maňáková, která bydlí v jednom z paneláků a v Krakově 15 let provozuje trafiku, se na nové obchody těší. Místo si změny podle ní určitě zaslouží, dlouho se tam vůbec nic nedělo. „Mám pocit, že se nové centrum řeší 4–5 let, zřejmě nebyly peníze,“ myslí si trafikantka.

Stěhovat se tak jako někteří její kolegové prodejci z areálu nebude. „Dokončím měsíc a padla. Vrhnu se na něco jiného. Na jednu stranu jsem smutná, ale na druhou už toho mám dost,“ vylíčila Právu svoje pocity.

Katastrofální stav budovy neumožnil její rekonstrukci

Příprava projektu zabrala několik let, poznamenal Kubišta. Stav, do kterého neudržovaná stavba dospěla, neumožnil její rekonstrukci. Jako nejlepší se tedy jevilo srovnání se zemí a stavba úplně nové budovy. Architekti nakreslili několik vchodů, dominovat bude vstup od dlážděného náměstíčka.

„Neplní zcela svoji funkci, i s Prahou 8 se chceme v případě zájmu podílet na oživení místa,“ dodal Kubišta. Náklady na realizaci nového Centra Krakov převýší 700 miliónů korun.

„Investor také opraví spojovací lávku přes Lodžskou ulici a převezme nad ní správu,“ řekl starosta Prahy 8 Jiří Janků (ODS). Můstek vede do druhé části areálu, ve kterém sídlí mj. pošta. Této strany se práce nijak nedotknou. Zůstane, jak je.

Radnice Prahy 8 si podle Janků vymínila, že parkovací místa budou veřejná, aby zůstal zachován jejich počet pro okolo žijící občany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám