Hlavní obsah

Statek v Bystřici nad Pernštejnem bude po opravě turistickou atrakcí

Právo, Jana Pechová

Bystřice nad Pernštejnem si začíná plnit sen: proměnu zchátralé zemědělské usedlosti na turistický trhák Vysočiny.

Foto: Reprofoto archív MÚ Bystřice n. P.

Vizualizace ukazuje podobu současné ruiny po opravě. V sousedství je vidět i futuristická pyramida.

Článek

Někdejší hospodářský statek Mitrovských by měl už v sezóně 2014 nabídnout zájemcům komplexní pohled na symbiózu člověka s přírodou. Interaktivní vzdělávací centrum pro širokou veřejnost totiž skloubí teorii s praxí, přičemž praxe by měla také dokázat chod celého podniku financovat.

„Bystřice bude mít kolchoz, to nám ještě chybělo,“ směje se starosta města Karel Pačiska (ČSSD). Centrum zelených vědomostí, jak se jeden z budoucích pilířů vysočinské turistiky nazývá, budou řídit dvě společnosti ve stoprocentním majetku města, přičemž jedna bude sloužit k zabezpečení turistické části a druhá bude obhospodařovat zemědělskou část včetně více než stohektarové výměry polí, luk a pastvin.

Dokončení do roku 2014

Půjde-li vše podle plánu, vítěz výběrového řízení na stavební práce by měl převzít staveniště letos koncem roku a cílová páska by měla být přestřižena ve druhém čtvrtletí 2014.

„V první fázi půjde o rekonstrukci bývalého selského dvora, který míří na seznam kulturních památek. V jeho sousedství vyroste skanzen replik lidových staveb. Kontrastem k této ukázce vývoje historického bydlení bude futuristický nízkoenergetický objekt s podobou pyramidy, v jehož útrobách bude interaktivní výstava nejrůznějších zdrojů energie,“ popsal hlavní část prací místostarosta Josef Vojta (SZRBR).

Zrekonstruovaný zámeček alias hlavní budova statku nabídne návštěvníkům ukázky panského bydlení, skanzen doplní pohled z hlediska bydlení obyčejných venkovanů a v pyramidě najdou příklady z dneška a z budoucnosti. „Interaktivní výstava plná zajímavých „hraček“ pro děti i dospělé mimo jiné ukáže lidem také varovné výsledky plýtvání. V expozici totiž bude například i skleněná záchodová mísa s protékajícím splachovačem či názorná ukázka toho, jaké ztráty přináší nenápadný kapající vodovodní kohoutek,“ poznamenal starosta Pačiska.

Atraktivní ukázky pro návštěvníky

V hospodářské části areálu nebudou chybět tradiční řemeslné provozy. I ty počítají s atraktivními ukázkami pro návštěvníky. Vyrábět by tu tak měly minipivovar, moštárna, pekárna, mýdlárna či špagátovna.

Poutavou expozici nabídne též muzeum zemědělství, jehož pilířovým tématem bude půda. Mezi exponáty příchozí najdou mj. i žížalí divadlo, kde na vlastní oči uvidí, jak vzniká humus.

Roztomilou tečkou zejména pro děti z měst bude zdejší minizoo – přehlídka pestré škály hospodářských zvířat kdysi typických pro český venkov, a to od drůbeže až po koně.

Areál, který se stane vedle westernového Šiklandu a hradu Pernštejn další velkou atrakcí regionu, si přitom zachová stávající úlohu výukového centra bystřického zemědělského školství. A vedle tradičního zemědělství posílí o cestovní ruch a agroturistiku. V jeho sousedství už vede hipostezka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám