Hlavní obsah

Domy v pražském Karlíně čeká privatizace

Právo, cie
Praha

Obytné domy ve čtvrti Karlín čeká privatizace. Proces by se měl spustit na přelomu dubna a května. Doteď si je tamní nájemníci nemohli od obce odkoupit, protože budovy sloužily jako zástava úvěru u Evropské investiční banky (EIB).

Foto: Profimedia.cz

Plánovaná vlna privatizace čítá devadesát karlínských domů (ilustrační foto).

Článek

Peníze městská část použila na rozsáhlou renovaci objektů zaplavených rozvodněnou Vltavou, která pustošila metropoli před deseti lety. Jelikož se podařilo zkrátit splatnost úvěru o dvacet let, prodej se může rozběhnout už nyní.

„Chybí v podstatě poslední krůček, tím jsou rozhodnutí zastupitelstev hlavního města a Prahy 8,“ řekl místostarosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS), který má na starosti majetek. Libeňská radnice na zaplacení téměř 600miliónové půjčky od EIB použije peníze, které utržila za minulé prodeje obecních bytů. Za poslední čtyři léta úspěšně prodala přibližně pět tisíc bytů do rukou oprávněných nájemníků, a to převážně v severní části osmého obvodu.

Plánovaná vlna čítá devadesát karlínských domů, ve kterých se nachází deset a více bytů. Gros zatím nedovede přesně říct, kolik teď karlínští obyvatelé zaplatí za metr čtvereční.

Nemělo by to být několikanásobně víc než v předchozím období, ujistil. Ceny v první etapě, která zahrnovala většinou paneláky, se pohybovaly od deseti do třinácti tisíc korun za metr čtvereční. „Ceny budou o něco vyšší, karlínská nemovitost je trochu jiná než v Bohnicích,“ poznamenal Gros.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám